Janette Korpi
Tervatynnyri-pitchauskilpailu järjestettiin kolmannen kerran toukokuussa 2022. Aikaisempina vuosina kilpailu on poikkeusoloissa järjestetty etänä, mutta tänä vuonna kilpailua päästiin seuraamaan paikan päällä Centria-ammattikorkeakoulun Kokkolan kampuksella 6.5.2022.
Kansikuvassa Tervatynnyri 2022 -kilpailun tuomaristo työssään. Vasemmalta kuvassa: Marko Koski, Sami Etula, Sabina Storbacka, Kati Peltomaa, Vesa Pihlajanmaa ja Ville Urpilainen
Kilpailun 2022 finaalissa 4 erilaista ideaa
Vuoden 2022 kilpailuun pääsi osallistumaan Tervatynnyri.fi-osoitteessa 14.3.—14.4.2022 . Kilpailuun saivat osallistua yritykset tai yksityishenkilöt vastamaalla nettisivun kysymyksiin ilmoittautumuslomakkeessa. Ilmoittautuneista esiraati valitsi neljä parasta ideaa kilpailun finaaliin tuomariston kriteerien mukaisella pisteytyksellä. Esiraati arvioi ideaa kilpailijan jättämien vastausten perusteella. Arvostelukriteerit olivat skaalautuvuus, taloudelliset ehdot, kohderyhmä, organisaatio, markkinat ja tuomarin oma tuntuma ideasta. Näillä samoilla kriteereillä varsinaiset tuomarit arvioivat finaalissa ideoita. Esiraadin kokoonpano koostui kilpailun järjestäjätahojen nimeämistä henkilöistä. Järjestäjätahoina vuoden 2022 kilpailulle olivat Centria-ammattikorkeakoulu, KOSEK – Kokkolan seudun kehitys, Kaustisen seutukunta, Yritys Kannus ja Viexpo. Esiraadissa nousi esiin kilpailun noussut taso ideoissa, ja finalistien valinta ei ollut itsestään selvä, vaan useampikin idea olisi voinut hyvin lunastaa finaalipaikan. Finaaliin selviytyivät esiraadista
- Aalto-yliopisto, Neurotieteiden ja lääketieteellisen tekniikan laitos, älystetoskooppi
- Lissn consulting Oy Ab, vahvistavat työantajamielikuvaa
- Kommunikaatio ILO Oy, Vilo-vuorovaikutuspassi
- Karoliina Kauhanen, Auttamisen tori Commu
Kilpailun pääpalkintona oli 5 000 euroa. Lisäksi jokaisella finalistilla oli mahdollisuus henkilökohtaiseen sparraajaan, jonka kanssa saattoi hioa esitystään kilpailua varten. Voittajan tehtävänä oli viidessä minuutissa vakuuttaa tuomaristo oman ideansa kannattavuudesta. Lisäksi tuomaristolla oli 15 minuuttia aikaa tehdä tarkentavia kysymyksiä finalisteille pitchauksen jälkeen. Finalisteilla oli mahdollisuus käyttää taustamateriaalia esityksensä tukena.
Finaalipäivän ohjelmaan kuului myös sponsoriyritysten puheenvuoro-osuus, kun tuomaristo vetäytyi tekemään päätöstään voittajasta. Sponsoreilta kuulimme kolmen pitkäaikaisen paikallisen yrittäjän tarinaa ja taustaa. Yrityspuhujina olivat yritysten toimitusjohtajat ja omistajat Janne Lehtinen Softwave OY:stä, Mika Pulkkinen Tilitoimisto Pulkkisesta sekä Pertti Salo Sk Protectista. Puheenvuorot olivat kannustavia ja motivoivia, ja ne avasivat myös hienoja keskusteluja yrittäjien moninaisista taustoista. Kilpailulla oli näiden kolmen yritysten lisäksi muitakin sponsoreita: Hilla Group Oyj, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, Finnspring Oy, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki ja Kokkolan kaupunki.
Kokenut tuomaristo valitsi voittajan
Kilpailun tuomaristossa oli kokemusta sijoittamisesta, startup-maailmasta ja yrityskehittämisestä. Tuomariston puheenjohtajana toimi Kati Peltomaa Sijoitusosuuskunta Arvosta. Puheenjohtaja palkitsi voittajan yhdessä Keski-Pohjanmaan Osuuspankin kanssa.
Tuomariston jäsen Marko Koski Vaasasta piti kilpailun aloituspuheenvuoron, jossa hän kertoi, mihin asti yritysidea kantaa. Marko on mukana useassa startup-yrityksessä ja toimii alueellisena businessenkelinä sekä Energy Spin -yrityskiihdyttämön vetäjänä. Hän totesi puheenvuorossaan:
Startup-yrittäjän tai myös vakiintuneemman yrittäjän ei kannata yrityksensä kehittämistä vain omassa kolossaan, vaan kannattaa hyödyntää laajasti verkostoja ja ottaa vastaan neuvoja niiltä, jotka ovat jo onnistuneet tai myös epäonnistuneet yrittämisessä. Yrittäjän tehtävä on sitten valita, kehittää ja siirtää käytäntöön tätä muiden kerryttämää osaamista.
200 vuotta vanha keksintö voittajan idean pohjalla
Kilpailun voitti Aalto-yliopiston neurotieteiden ja lääketieteellisen tekniikan laitos yritysideallaan älystetoskoopista. Aleksis Kouros, idean pitchaaja ja tiiminvetäjä, kertoi, että stetoskooppi on yli 200 vuotta vanha keksintö, mutta sitä ei juurikaan ole kehitetty. Nyt voimme kehittää tekoälyn keinoin vanhan työkalun ja tuoda sen nykypäivään. Tekoälyn avulla voidaan myös kerätä potilasdataa ja pienentää inhimillisiä virheitä.
Kunniapalkinnon tuomaristo myönsi mobiilisovellus Commulle. Auttamisen tori Commun tavoite on helpottaa avun saamista ja kysymistä sekä vähentää yksinäisyyttä. Tuomaristo kehui erityisesti Commun ideassa ajankohtaisuutta. Idean pitää olla markkinoilla juuri oikeaan aikaan – ei riitä ainoastaan, että idea on hyvä, perusteli tuomariston puheenjohtaja Kati Peltomaa.
Kilpailun jälkeen kerättiin sekä kilpailijoilta, sponsoreilta, tuomareilta että muilta yhteistyötahoilta palautteita vuoden 2022 kilpailusta. Kilpailu koettiin tärkeäksi ja myös ajankohtaiseksi, koska yritykset ovat olleet todella tiukoilla useamman vuoden. Toivottiin myös, että kilpailun finaalia voitaisiin jatkossakin pitää livenä, koska verkostojen kasvattaminen on varsinkin uusille yrittäjille todella olennaista. Lisäksi sponsoriyrityksiltä tuli palautetta, että hekin mielellään kannustavat uusia yrittäjiä idean alussa ja se onnistuu parhaiten livetapahtumassa, ei verkossa. Kilpailua kehitetään seuraavaa vuotta varten saatujen palautteiden avulla. Erityisesti opiskelijoilta toivottiin aktiivista osallistumista kilpailun finaaliin jatkossa ja tämäkin palaute pyritään ottamaan huomioon seuraavan vuoden kilpailua suunnitellessa.
Janette Korpi
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 050 438 1929