Yrittäjyyden äärellä Espanjassa

Janette Korpi

Espanjalaista aurinkorannikkoa.

Artikkeli käsittelee työelämän kehitysjaksoani, joka toteutui huhtikuussa 2024. Jakson aikana työskentelin Espanjan Torreviejassa sijaitsevassa Costa Blanca Suomi Seurassa. Artikkelissa on esitelty jaksosta saadut kokemukset, yhdistyksen taustatiedot, työtehtäväni sekä oma taustani ja roolini, joka auttaa ymmärtämään miksi tämä kehitysjakso oli minulle hyödyllinen.

Costa Blanca Suomi Seura

Costa Blanca Suomi Seura on yhdistys, joka tarjoaa erilaisia palveluja ja tapahtumia Espanjassa asuville suomalaisille. Yhdistyksen tavoitteena on tukea ja kehittää suomalaisyhteisöä alueella, tarjota vertaistukea sekä edistää suomalaista kulttuuria ja kieltä. Lisätietoa seuran toiminnasta löytyy heidän verkkosivuiltaan:
https://www.costablancasuomiseura.es/.

Kirjoittajan taustaa

Toimin työelämässä TKI-asiantuntijana (tutkimus, kehitys ja innovaatio) toimien projektipäällikkönä ja asiantuntijana liiketoiminnan ja yrittäjyyden kehittämisen parissa. Työskentelen monenlaisten yritysten kanssa, mutta oma vahvin osaamiseni aikaisemman työhistoriani kautta keskittyy yrityksen myynnin, markkinoinnin, tuotannonsuunnittelun, johtamisen, SHEQ kehittämisen sekä asiakkuuksien johtamisen osa-alueille. Tällä hetkellä työskentelen pääsääntöisesti yritysten omistajanvaihdos -teeman ympärillä, ja autan yrityksiä saamaan liiketoimintansa myyntikuntoon sekä ostajia löytämään yrittäjyyden idean ostamalla valmiin liiketoiminnan. Lisäksi vedän vuosittain Keski-Pohjanmaalla järjestettävää Tervatynnyri -pitchauskilpailua.

Erilaiset näkökulmat yrittäjyydestä vahvistavat osaamistani ja auttavat huomioimaan yrittäjyyden erilaiset tunnuspiirteet, mikä on keskeinen osa työtehtäviäni. Tämä kehitysjakso antoi minulle arvokkaita kokemuksia ja näkemyksiä, joita voin hyödyntää nykyisessä työssäni.

Uusi toimintamalli yrittäjyyden tueksi

Työelämän kehitysjakson aikana pääasiallinen työtehtäväni oli kehittää uusi toimintamalli Costa Blanca Suomi Seuralle, jolla voidaan tukea suomalaislähtöistä yrittäjyyttä alueella. Työtehtäviäni olivat muun muassa:

  • Tarveanalyysin suorittaminen: Kartoitin suomalaislähtöisten yrittäjien tarpeita ja haasteita Torreviejan alueella. Tähän sisältyi haastatteluita paikallisten yrittäjien ja yhteisön jäsenten kanssa sekä aiheeseen liittyvän taustamateriaalin keräämistä. Haastattelin yhteensä kymmentä yritystä, joista sain yhteystiedot Suomiseurasta sekä yrittäjien suositusten perusteella. Riittävät taustamateriaalit tekivät haastatteluista syvemmät (mm. Lång, 2021;  Suomen yrittäjät).
  • Toimintamallin kehittäminen: Analysoituani kerätyn tiedon, suunnittelin toimintaehdotuksen, joka sisältää konkreettisia toimenpiteitä yrittäjien tukemiseksi. Ehdotus korostaa erityisesti suomalaislähtöisten yritysten verkostoitumista ja tiedon jakamista keskenään. Espanjassa yrittäjyys on erilaista, erityisesti byrokratian takia, joten Suomiseuran rooli tiedonvälittäjänä on keskeinen. Suomiseura voisi toimia paikkana, jossa yrittäjät voivat kohdata toisiaan, jakaa tietoa ja tukea toisiaan byrokratian haasteiden ylittämisessä.
  • Yhteistyön koordinointi: Tein tiivistä yhteistyötä Costa Blanca Suomi Seuran henkilökunnan ja johtokunnan kanssa varmistaakseni, että ehdotukset olivat linjassa seuran tavoitteiden ja resurssien kanssa. Esittelin kehittämääni toimintamallia eri sidosryhmille ja hankin heidän palautteensa ja tukensa.
Kuva sisätilasta, jossa tuoli ja saunan ovi.
Otava Sauna&Lounge -yrityksessä on tuotu suomalaisten rakas sauna osaksi tuotevalikoimaa. Ravintolan takatiloissa on vuokrattavissa sauna- ja kokoustilat asiakkaiden käyttöön (Kuva: Janette Korpi, 2024).

Torreviejan suomalaislähtöiset yritykset

Työelämän kehitysjaksolla olin yhteydessä kymmeneen suomalaislähtöiseen yrittäjään Torreviejan alueella. Haastatteluiden yhteystiedot sain Costa Blanca Suomi Seurasta sekä Espanjassa toimivien yrittäjien suosituksista. Haastattelut auttoivat ymmärtämään yksittäisten yrittäjien tarpeita ja haasteita, mikä oli keskeistä toimintamallin kehittämisessä. Oli tärkeää päästä haastattelemaan erilaisia suomalaislähtöisiä yrityksiä, jotta sain vastauksissa hajontaa.

Haastatellut yritykset toimivat eri toimialoilla, mukaan lukien:

  • Kiinteistöala
  • Ravintola-ala
  • Kaupan ala
  • Hyvinvointiala
  • Maahantuontiala
  • Matkailuala
Netta Kettunen-Löfgren ja Karri Löfgren kahvilatiskin takana.
Rafla&Torremarketista saa sekä suomalaista lounasta että suomalaisia elintarvikkeita kotiin vietäväksi. Kuvassa yrittäjäpariskunta Netta Kettunen-Löfgren ja Karri Löfgren (Kuva: Janette Korpi, 2024).

Haastatteluiden tuloksia

Haastatteluissa yrittäjät toivat esille seuraavia toiveita ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi:

  • Ei korkeita maksuja: Yrittäjät toivovat, ettei toimintaan osallistumisesta perittäisi korkeita maksuja.
  • Ei turhaa byrokratiaa: Toiminnan tulisi olla mahdollisimman yksinkertaista ja vähemmän byrokraattista.
  • Hyvä ja kattava viestintäkanava: Yrittäjät Torreviejassa käyttävät yhteistä WhatsApp-ryhmää viestintäkanavana, joka on heille hyvin toimiva.
  • Pieni maksu osallistujille olisi mahdollinen: Yrittäjät ovat valmiita maksamaan pienen summan, jos tarjolla on verkostoitumisen lisäksi muuta arvokasta sisältöä. Tätä maksua voisi kokeilla, mutta en suosittele sitä aluksi.
  • Maksettu mainonta: Tilaisuuksia voisi elävöittää kutsumalla paikalle esimerkiksi vakuutusyhtiön edustajia vastaamaan kysymyksiin ja tarjoamalla kahvia. Muita ehdotettuja vierailijoita olivat lakitoimistojen, markkinointitoimistojen ja asioidenhoitotoimistojen edustajat.
  • Avoimuus kaikille yrittäjille: Tilaisuudet tulisi avata kaikille yrittäjille, ei vain Suomiseuran jäsenille. Tämä voisi lisätä osallistujamäärää ja hyödyttää laajempaa yhteisöä.
  • Suomiseuran näkyvyys: Tilaisuuksien yhteydessä Suomiseura voisi mainostaa omaa toimintaansa ja aktivoida yrittäjiä liittymään mukaan toimintaansa.
Janette Korpi ja SP-Kodin Riikka Aukee.
Sain tutustua ihaniin yrittäjiin, heidän elämäntarinoihinsa ja tapaansa elää Espanjassa. Kuvassa Janette Korpi ja SP-Kodin Riikka Aukee (Kuva: Janette Korpi, 2024).

Kokemukseni työelämän kehitysjaksoltani

Kokonaisuudessaan työelämän kehitysjakso Costa Blanca Suomi Seurassa oli erittäin opettavainen ja antoisa. Sain arvokasta kokemusta toimintamallin kehittämisestä, projektityöskentelystä ja yhteisön jäsenten kanssa työskentelystä kansainvälisessä ympäristössä. Opin paljon siitä, miten tärkeää on tukea ja edistää yritysten välistä verkostoitumista ja tietojen jakamista, erityisesti kun kyseessä on haasteellinen byrokratia.

Alkuperäinen hypoteesini oli, että yrittäjyys on samanlaista eri puolilla maailmaa. Kuitenkin nopeasti huomasin, ettei näin ollutkaan. Jokaisessa ympäristössä yrittäjyys muokkaantuu ympäristön mukaan. Erityisesti Espanjan Torreviejassa yrittäjyys on hyvin säänneltyä tarkan byrokratian takia. Yrittäjät tekevät kovasti töitä, ja heidän on haastavampaa palkata henkilöstöä kuin Suomessa.

Erityisesti yhteisöllisyys ei ole aina helppoa, kun kilpaillaan samoista asiakkaista. Yrityksiltä saamissani vastauksissa korostui myös se, että yrittäjät ovat hyvin varovaisia, koska heidän maineensa on kaikki kaikessa, jotta asiakkaat löytävät vuosittain uudelleen paikalle. Haastatteluissa korostui maineen merkitys yrityksen onnistumisessa alasta riippumatta.

Mika Osmo viinibaarin tiskin takana.
Mika Osmo (yritys Bodega Ellabella) on tehnyt pitkäjänteistä työtä viinin maahantuonnin ja viini tastingin parissa Espanjassa. Kielitaito on opittu pikkuhiljaa työn äärellä (Kuva: Janette Korpi, 2024).

Johtopäätökset

Työelämän kehitysjaksosta saadut kokemukset ja opit vahvistivat käsitystäni siitä, kuinka tärkeää on tukea paikallista yrittäjyyttä verkostoitumisen ja tiedon jakamisen kautta. Uskoakseni kehittämälläni toimintamallilla on mahdollisuus tuoda merkittäviä hyötyjä Costa Blanca Suomi Seuralle ja alueen suomalaislähtöisille yrittäjille sekä asukkaille ja turisteille.

Tavoite: Edistää suomalaisten yrittäjyyttä ja verkostoitumista Torreviejassa.

Miksi: Yrittäjät kukoistavat, palvelut toimivat paremmin ja suomalaiset viihtyvät alueella. Tämä luo win-win-win-tilanteen.

Neutraali toimija: On tärkeää, että toimintaa vetää vahvasti neutraali toimija, kuten Costa Blanca Suomi Seura, jotta voidaan hälventää pelkoa siitä, että joku yksittäinen yrittäjä hyötyisi toiminnasta enemmän kuin muut.

Kehitysjaksoni pohjalta suosittelen, että Costa Blanca Suomi Seura harkitsee toimintamallin pilotointia ja jatkokehittämistä, jotta sen vaikuttavuus voidaan maksimoida. Lisäksi voin suositella muille centrialaisille rohkeutta lähteä tutustumaan eri kulttuureihin ja oppimaan työelämän kehitysjakson aikana!

Kirjoittaja on käyttänyt kirjoituksen avuksi tekoälyä tekstin käsittelyyn, ideointiin ja rajaukseen.

Lähteet

Lång, A. 2020. Strategia suomalaiselle palveluyrittäjälle Torreviejassa toimintaympäristöanalyysin keinoin. Saatavilla: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060517344. Viitattu: 20.6.2024.

Suomen yrittäjät. Saatavilla: https://www.yrittajat.fi/espanjan-suomalaiset-yrittajat/. Viitattu 20.6.2024

Janette Korpi
TKI-asiantuntija (yrittäjyys- ja liiketoiminta)
Centria – ammattikorkeakoulu Oy
P. 050 438 1929

Facebooktwitterlinkedinmail