Kevät viruksen varjossa

Joulun 2019 jälkeen maailma joutui uudenlaisen haasteen eteen, kun Kiinasta alkoi kuulua kummia: uusi virus lähti leviämään kaupungissa, josta moni ei ollut koskaan kuullutkaan. Yhtäkkiä kaikki kuulivat Wuhanista. Sen enempää näihin tulevaisuuden historiankirjoihin kirjattaviin tapahtumiin ja ajankohtaan puuttumatta on kuitenkin selvää, että myös Centria-ammattikorkeakoulu joutui monessa suhteessa uuden tilanteen eteen – ja selviytyi siitä kunnialla. 

Opetuksen siirtyessä täysin verkkoon ja etäopetukseen oltiin uuden, mutta tutun asian äärellä. Centriassa on toteutettu monimuoto-opetusta jo pitkään, joten ihan vieraille vesille emme asian kanssa joutuneet ja osin tästä aikaisemmasta kokemuksesta johtuen siirtyminen etätoimistoihin onnistuikin suhteellisen kivuttomasti. Aika näyttää, millaisia seurauksia kuukausia kestäneellä totaalisella etäopetusjaksolla on ollut oppimistuloksiin – ja pääsemmekö jatkamaan syksyllä työskentelyä normalisoituneissa olosuhteissa. Toistaiseksi voimme kuitenkin olla tyytyväisiä siihen, että opetus on voinut jatkua keskeytyksettä. 

Tutkimus- ja kehityspuolella haasteet ovat olleet opetustakin konkreettisempia. Järjestäytyminen etätyöskentelyyn lienee ollut vaadittujen toimenpiteiden yksinkertaisimmasta päästä. Rajoitusten voimaantultua kaikki koti- ja ulkomaan työmatkat jouduttiin perumaan. Samalla peruttiin tai siirrettiin kaikki seminaarit, konferenssit ja messutapahtumat. Lisäksi pause-nappia painettiin rajat ylittävälle hankeyhteistyölle ja yrityksiinkään ei enää päästy palavereihin. Skype ja Teams alkoivat laulaa ja kalenterit täyttyivät etäkokouskutsuista. Hankesuunnitelmista alettiin hakea asioita, joita voidaan hoitaa eteenpäin kotitoimistolta käsin. Onneksi rahoittajat ovat lähes poikkeuksetta suhtautuneet ymmärtäväisesti ja joustavasti muutoksiin, jotka johtuvat tilanteesta, jota kukaan ei vielä ennen joulua arvannut edes mahdolliseksi. 

Tätä kirjoitettaessa Suomen virustilanne on ainakin ensimmäisen aallon osalta helpottamassa ja kaikkein äärimmäisimpiä rajoituksia ollaan purkamassa. Alamme todennäköisesti hyvinkin pian nähdä tilanteen vaikutuksen yritysmaailmassa ja yhteiskunnassa, mutta tuskin kukaan tässä vaiheessa pystyy ennustamaan, kuinka suuri vaikutus viruksella lopulta välillisesti ja suoraan toimintaamme on. Sen sijaan sen voimme ylpeänä todeta, että centrialaisuus on mahtava asia: yhdessä me pystymme toimimaan poikkeustilanteessa sekä opetus että TKI-rintamalla halvaantumatta uuden edessä. Kolmisensataa centrialaista tekee töitä etänä, kokoontuu kuulokkeet päässä tiimien yhteisille etäaamukahveille vaihtamaan ajatuksia ja pitää huolen siitä, että opiskelijat saavat jatkuvasti laadukasta opetusta ja yritykset ja sidosryhmät pystyvät hyödyntämään tutkimus- ja kehitystoiminnan hedelmiä.  

Centria Bulletin siirtyi tämän vuoden alusta kahden julkaisun vuosirytmiin, joten tällä kertaa saat luettavaksesi tuhdin lukupaketin – 24 artikkelia monenlaisista aiheista ja näkökulmista. Aiheet vaihtelevat maaseudun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä avustaviin etäteknologioihin tautiepidemian aikana ja opetussuunnitelmatyöryhmän työskentelyn kuvaukseen. Mukaan mahtuu myös tietoturvan tilannekatsausta, uraohjausta työelämän osana ja monia muita mielenkiintoisia aiheita. Lukuiloa! 

Heidi Kaartinen
TKI-asiantuntija, hankeviestintä 
Centria-ammattikorkeakoulu

Facebooktwitterlinkedinmail