Mari Murto
My Way 2 -hankkeen (ESR) tavoitteena on edistää työnantajien ja työnhakijoiden kohtaamista ja tämän haasteen ratkaisuun on koko hankkeen ajan etsitty uudenlaisia – ja erikoisiakin – ratkaisuja. Eräänä keväisenä iltana podcastia kuunnellessaan hankkeen projektipäällikölle tuli idea: mikseipä tehtäisi podcastia hankkeen toiminta-alueen avoimista työpaikoista?
Heti aamulla projektipäällikkö lähestyi hankkeen viestintävastaavaa uuden ideansa kanssa. Viestintävastaava myöntyi empien: ”Kaikkea hullua se keksiikin!” Innokas projektipäällikkö nauhoitti intron podcastiin omalla puhelimellaan ja toimitti sen viestintävastaavalle. Päätettiin kokeilla, ja sovittiin, että podcasteista ei tehdä liian pitkiä; tällaisella sisällöllä jaksojen on hyvä olla lyhyitä ja ytimekkäitä, jotta ne palvelevat tarkoitustaan mahdollisimman hyvin.
Podcastin nimeksi annettiin My Way 2 – tien päällä ja jakelualustaksi valittiin SoundCloud. Sitten projektipäällikkö lähti lähestymään työnantajia, joilla oli sillä hetkellä avoimia työpaikkoja. Niin sovittiin ensimmäinen haastattelu, joka päätettiin toteuttaa Teamsilla maailmantilanne huomioiden. Ilman minkäänlaista kokemusta tai erityistä laitteistoa podcast-jakso saatiin kuitenkin nauhoitettua. Ensimmäinen haastattelu onnistui hyvin, ja jatkossa nauhoitukset on toteutettu joko Teamsilla tai puhelimen nauhurilla. Työnjako podcast-prosessissa muodostui sellaiseksi, että projektipäällikkö kontaktoi haastateltavat ja toteuttaa haastattelun, kun taas viestintävastaava editoi ja lisää jakson alustalle saatesanojen kera.
Avoimia työpaikkoja esitteleviä jaksoja ehdittiin julkaista jo muutama, kunnes haluttiin tuoda podcastiin jotakin uutta: hankeporukalla mietittiin asiaa, ja päätettiin ottaa mukaan On the house -teemajaksoja, joissa esitellään hankkeen omaa toimintaa. Pian nälkä vain kasvoi ja podcastia kehitettiin lisää – mukaan otettiin Kylässä-teemajaksoja, joissa esitellään työllisyyden parissa toimivia tahoja ja joille hankkeessa suunnataan myös toimenpiteitä. Viimeisimmäksi podcastia uudistettiin Kyläkierroksella-teemajaksoilla, joilla tuodaan esille hankealueen kuntien työllisyystilannetta ja vetovoimatekijöitä.
Jaksoja alkoi tulla kovaa tahtia, kun työnantajat ja verkosto lähtivät rohkeasti mukaan! Pian SoundCloudin tallennustila tuli kuitenkin täyteen, ja jouduttiin miettimään uutta alustaa. Jaksoja SoundCloudissa julkaistiin yhteensä 15, ja kuuntelukertoja on näille jaksoille saatu jo satoja. Uudeksi alustaksi valittiin Anchor.fm, jonka kautta saatiin jaksot esille myös Spotify:hin.
Tätä kirjoittaessa podcastia on tehty jo yhteensä lähes 40 jaksoa, ja kuuntelukertoja on kertynyt yli tuhat. Podcast on otettu hienosti vastaan myös haastateltavien keskuudessa. On ollut huikea huomata, kuinka rohkeasti haastateltavat ovat heittäytyneet! Onpa joukossa ollut todellisia radioääniäkin. Podcastia lähdettiin tekemään ajatuksella: Tehdään vaan, työ tekijäänsä opettaa! Ja niin on jakso jaksolta pikkuhiljaa opittu huomaamaan, mikä toimii ja mikä ei. Osa jaksoista on onnistunut paremmin kuin toiset, mutta hienoista kehitystä on ehkä ollut matkan varrella havaittavissa.
Tarinan opetus on: Vaikka et tiedä osaatko, ota selvää ja ryhdy vain tekemään. Tehdessä oppii!
Kuuntele podcast-jaksoja tästä:
Julkaistut podcastit | SoundCloud
Mari Murto
TKI-asiantuntija, projektipäällikkö
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 184 8237