Samarbete mellan företag genom kompetensdelning

Jimmy Nymark
Katja Jankens

Illustration bild med loggarna EU och NMT

Hur skulle det låta att testa på nya arbetsuppgifter i ny miljö med nya kollegor utan att ge avkall på ditt nuvarande jobb? Växer företaget du jobbar för så att det knakar och skulle ha akut behov av arbetskraft? InnoShare jobbar aktivt med att utveckla konceptet ”kompetensdelning”.

Inspirationen till InnoShare-projektet (InnoShare – Unleashing Collaborative Innovation and Talent Exchange) uppkom i diskussioner kring innovationsbenägenhet och utvecklande av de interna processerna hos företagen i Jakobstadsregionen. Företagen påpekade att man snabbt blir blind för den egna verksamheten, de bästa idéerna föds genom input utifrån. I samma diskussioner kom också fram att man sällan fokuserar tillräckligt på innovationsverksamhet p.g.a. resursbrist i företaget, vilket i sin tur påverkas av den påtagliga arbetskraftsbristen i regionen.

Hur ser kompetensdelningskonceptet ut?

Kompetensdelningskonceptet kan passa allt från större etablerade företag till mikroföretag. Till exempel kan jobbet som enmansföretagare vara ensamt, men genom att kompetensdela sig till ett annat företag får man ett större socialt sammanhang och djupare kontakter genom att kunna ta gemensamma kaffepauser eller luncher med kollegor (Miller 2024). Relationen är helt annorlunda till en kollega jämfört med en kund. Via InnoShare har ett enmansföretag kompetensdelat sig dvs. blivit anställd hos ett större företag ett antal dagar per månad. Erfarenheterna från detta visar positiva effekter för båda företagen i fråga. Det större företaget har nu tillgång till en kompetens de annars skulle ha svårt att motivera en anställning för och enmansföretaget uppskattar det sociala sammanhanget samt får ett varierande arbetssätt.

Större företag med växtvärk kan också dra nytta av kompetensdelningskonceptet. I Jakobstadsregionen är kompetensdelning relativt vanligt inom vissa branscher, t.ex. inom båt- och byggbranschen där företag redan i årtionden hyrt arbetskraft åt varandra enligt behov. På så sätt kan företag jämna ut toppar och dalar i arbetsbördan. Ett företag inom den tillverkande industrin insåg att deras egna kund hade för lite monterare, vilket ledde till att det tillverkande företaget kompetensdelade några ur sin personal som monterare åt sin egna kund. Samtidigt tog man i stället in extra personal till den egna verksamheten för andra mera akuta uppgifter. Slutresultatet blev att de som kompetensdelades samtidigt fick utveckla sin kompetens, genom att se hur kunden använder produkterna och vad som kan förbättras kring dem. Samtidigt ledde kompetensdelningen till att båda företagens omsättning kunde ökas. Genom kompetensdelningen skapades också nya värdefulla kontakter och erfarenheter.

InnoShare jobbar för att kompetensdelningskonceptet ska spridas och bli en del av företagens vardagliga verksamhet. Att dela kompetens är ett smidigt sätt att jämna ut toppar och dalar i företagets verksamhet. För att det ska lyckas behöver två kriterier uppfyllas, för det första behöver det finnas ett tillräckligt stort underlag av företag som är villiga att anamma konceptet, för det andra behövs en plattform där kompetensdelningssamarbete möjliggörs. InnoShare har skapat en prototyp för detta ändamål, prototypplattformen finns på www.innoshare.fi och testas under projekttiden, 1.1.2024-31.12.2025.

På InnoShare-plattformen kan företag registrera sig och publicera ett behov ifall man har behov av extra arbetskraft eller så kan man publicera ett utbud om man har extra arbetskraft att bjuda ut. Plattformen är utformad så att den ska vara lätt att använda och publiceringen av inlägg ska vara snabb och smidig. Delar av plattformen är även AI-baserad så att man exempelvis automatiskt kan få en företagsbeskrivning utgående från sin hemsida utan att själv behöva skriva info om företaget. Företagen själva får bestämma längden på kompetensdelningen via plattformen, vilket betyder att behoven kan variera från några dagar till betydligt längre tidsperioder.

Mottagandet av och intresset för kompetensdelningskonceptet har varit överlag väldigt positivt. Flertalet företag ser att företagsverksamheten går mer och mer mot att dela kompetens, speciellt gällande spetskompetensen som behövs i regionen. Samtidigt har flertalet företag kommenterat att de själva inte administrativt inte är redo för fullskalig kompetensdelning. Företag har insett att kompetensdelning också bidrar till kompetensutveckling i och med att personalen som kompetensdelas får nya insikter och erfarenheter som de kan ta med sig tillbaka till den egna arbetsplatsen.

Medfinansieras av Europeiska unionens landsbygdsfinansiering via NTM-centralen.

Källor

InnoShare – Unleashing Collaborative Innovation and Talent Exchange. 2025. Centria-ammattikorkeakoulu. Tillgänglig: https://net.centria.fi/hanke/innoshare/. Läst 1.4.2025.

Miller, T. 2024. The Power of Group Discussion: Fostering Collaboration and Innovation. Journal of Educational Sciences Research INTERNATIONAL E-JOURNAL, 14 (1). Tillgänglig: https://www.eduscires.com/articles/the-power-of-group-discussion-fostering-collaboration-and-innovation.pdf. Läst 1.4.2025.

Jimmy Nymark
FUI-Expert
Centria-ammattikorkeakoulu
Tfn. 050 593 4023

Katja Jankens
FUI-Expert
Centria-ammattikorkeakoulu
Tfn. 050 565 0473

Facebooktwitterlinkedinmail