Jimmy Nymark

Hur ska vi få företagen att börja implementera mera robotik i Jakobstadsregionen? Vid Centria drar vi vårt strå till stacken genom olika robotik- och teknologiöverföringsprojekt. I samtal med regionens företag kartläggs automatiseringspotential varpå konkreta casedemonstrationer utförs, demonstrationerna kan utföras som simuleringar eller som tillverkade fysiska case. Hos Centria skapas alltså ett förslag på hur en automatiseringslösning skulle kunna se ut för att underlätta företagens utmaningar. När lösningsförslaget är färdigt bjuds caseföretaget, samt andra företag med liknande utmaningar, in till gemensamma worshoppar där caset diskuteras och vidareutvecklas.
I Jakobstadsregionen finns redan flera stora företag som har kommit väldigt långt i sin automationsprocess, så utmaningen ligger hos de mindre företagen. Företag med små serier, serier som många gånger ändå är repetitiva, tråkiga och slitsamma för en människa. Det är främst de här företagen vi fokuserar på att hjälpa. Fokusfrågan är egentligen ”Hur får man robotik och automation att löna sig vid mindre serieproduktion?”. Samtidigt som det ska vara så pass flexibelt att man kan använda det materiell man investerar i till flera olika serier.
“The integrators in Finland are automating things that no one else is willing to do. They are crazy enough to do it – and succeed,” sade Jyrki Latokartano (HowToRobot 2022).
Förutom att man med automation kan eliminera repetitiva, tråkiga och farliga arbetsmoment, så underlättar det också arbetskraftsbristen. SME-företagen i Finland har dock en relativt stor resa framför sig ännu innan man kan övergå till produktioner som är till största delen automatiserade. Robotik kan absolut vara en av lösningarna på arbetskraftsbristen, ifall man kan se på robotik i ett bredare perspektiv. Robotik passar in på olika sätt i olika branscher. För att synsättet ska vidgas hos SME-företagen, behöver det tekniska kunnandet expanderas. (Universal Robotics 2023).
Hos Centria hjälper vi SME-företagen genom våra robotikprojekt så att de ovan nämnda utmaningarna ska bli mera greppbara för deltagande företag. Via workshoppar demonstreras och diskuteras olika robotiklösningar. Ett exempel på ett robotikcase, som behandlades under en workshop för Jakobstadsregionens metallföretag, handlade om hur man med hjälp av robot eller cobot kan slipa bort den härdade kant som uppstår efter att metallbitar blivit utskärda med laser. Nedan några iakttagelser från workshoppen.
Hur kommunicerar man med företagen på deras sätt?
Det första vi väljer att lyfta upp är vikten av att kommunicera på ”rätt sätt”, visserligen finns det knappast ett rätt sätt men låt oss ändå förklara vad vi menar. När man diskuterar med företagen, specifikt företag som ännu inte aktivt tagit i bruk automation och robotik, är det väsentligt att man pratar på ett sätt som företagen förstår, man ska alltså använda sig av deras språk. Här upplever vi vid Centria, att projektverksamheten kan vara en bra inkörsport för att få företagen att ta det första steget mot automatisering. Man ska inte nödvändigtvis berätta allt man kan, utan i stället få igång en diskussion tillsammans med företagen. Det här nämner även Søren Peters, ifall man är i startskedet av robotikanvändning är man mera benägen att fortsätta undersöka, och eventuellt investera, i nya lösningar så länge man förstår konceptet (HowToRobot 2023).
Centria som neutral part
Hos Centria har vi friheten att fokusera på lösningen och inte på verktygen vi använder, detta tack vare att vi har många olika robottillverkares modeller tillgängliga. Vi behöver inte nödvändigtvis anpassa vår lösning enligt en viss robotmodell, utan vi kan fritt kombinera olika tillverkares maskiner och tillbehör. Det viktiga är att utveckla en lösning, som fungerar och som företagen förstår.
Søren Peters påpekar att faktum är ännu, att när företagen investerar i robotik vill de lösa ett akut behov, få företag är villiga att börja satsa på experimentella projekt där resultatet är osäkert. Han lyfter samtidigt upp att de robotiktillverkarna som kan påvisa flexibla och fungerande användningsmöjligheter inom experimentell robotikanvändning är värda att följa. (HowToRobot 2023.)
Hos Centria försöker vi också anta dylika utmaningar där företagen ser potential men själva inte har resurser att undersöka robotikanvändningen, vilket också var fallet i caset som nämndes ovan.
Eftersom Centria är en neutral aktör, har vi också möjligheten och friheten att bjuda in företag som är intresserade av samma typ av lösningar till workshoppar. Värdet i att bara träffas, dricka kaffe och nörda om ett gemensamt ämne ska aldrig underskattas! Tack vare Centrias projektverksamhet har många nya samarbeten skapats i regionen.
Ändra synen på robotik
I samtal med många företag märks det tydligt, att man ser en robot som en maskin som flyttar en produkt från ett ställe till ett annat, och eventuellt håller den föremålet på plats under ett arbetsmoment. Vid det här angreppssättet används väldigt lite av robotens potential, en robot eller cobot kan vara så mycket mera. Under casedemon, som nämndes här ovan, så använde vi en cobot vid flera arbetsmoment. Coboten tog metallbiten från en jigg, flyttade den till en annan jigg, slipade de härdade kanterna som uppstod vid laserskärningen och flyttade till sist undan den färdigt slipade metallbiten. Arbetsmomentet som företaget ville eliminera var framför allt slipningen, men genom att coboten utför flera arbetsmoment kan en person i produktionen frigöras till andra uppgifter. Coboten behöver egentligen bara övervakas så att den har produkter att arbeta med.
Företagen intresserade, vad händer sedan?
När ett case blivit lyckat och företagen har fattat grejen samt ser värdet i att faktiskt på riktigt börja fundera på robotikinvesteringar, kommer snabbt frågan ”Nå, hur tycker ni vi ska gå vidare?”. Här blir det för Centrias del utmanande, projektverksamheten får trots allt endast hjälpa till aningen begränsat och på ett allmänt plan. Här krävs bra kontakter med utvecklingsbolag, finansieringsinstanser och automationsleverantörer. Tillsammans kan vi påverka, ensamma är vi ganska begränsade!
Källor
HowToRobot. 2023. Finland’s robotics industry addresses global manufacturing issue. Tillgänglig: https://howtorobot.com/expert-insight/report-finlands-robotics-industry-addresses-global-manufacturing-issue. Läst 30.4.2025.
Universal Robots. 2023. Finland’s next government has one ace up its sleeve. Tillgänglig: https://www.universal-robots.com/blog/finland-s-next-government-has-one-ace-up-its-sleeve-when-it-comes-to-handling-the-labor-and-skills-shortage-the-promotion-of-robotics/. Läst 30.4.2025.
HowToRobot. 2022. Robots are taking on the most difficult jobs in Finland. Tillgänglig: https://howtorobot.com/expert-insight/new-report-robots-are-taking-most-difficult-jobs-finland. Läst 30.4.2025.
Jimmy Nymark
FUI-Expert
Yrkeshögskolan Centria
Tel. +358 50 593 4023



