Tutkimuksen laatu ja vaikuttavuus tutkijanarvioinnin uudistamisen keskiössä

Johanna Jansson

Tutkimuksen ja tutkijan laadullisen arvioinnin kehittäminen. Kuva: Johanna Jansson DALL-E 3, 26.6.2024

Centria on allekirjoittanut sopimuksen tutkijoiden ja tutkimuksen laadullisen arvioinnin uudistamisesta ja sitoutunut eurooppalaiseen Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) -yhteenliittymään kesällä 2023. Sopimuksen tavoitteena on parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta.

Uudistuksen myötä tutkimuksen arvioinnin painopiste halutaan siirtää määrällisestä arvioinnista laadullisen arvioinnin suuntaan, samalla tunnustaen tutkimuksen ja tutkijanurien moninaisuus. (CoARA 2022.) Suomessa CoARA-sopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki yliopistot sekä 21 ammattikorkeakoulua. Allekirjoittaneiden tahojen joukossa ovat myös Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. (Tilanne 26.6.2024, CoARA 2024d.)

CoARA-sopimus edellyttää sitoutuneita tahoja osoittamaan suunnitelmansa sopimuksessa määriteltyjen kymmenen sitoumuksen täyttämiseksi. Toimintasuunnitelma tulee laatia vuoden kuluessa, ja sen täytäntöönpano tulee tapahtua viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Toimintasuunnitelma on julkinen dokumentti, joka tulee julkaista EU:n rahoittamalla avoimen tiedon tallentamiseen tarkoitetulla Zenodo-alustalla. (CoARA 2024a.)

Irti julkaise tai tuhoudu -periaatteesta

Tutkimuksen laatuun ja vaikuttavuuteen liittyen on tunnistettu kehitystarpeita kansainvälisesti tiedeyhteisöissä, joissa julkaisutoiminta ohjaa vahvasti tutkijan uralla etenemistä ja rahoituksen saamista. ”Julkaise tai tuhoudu” -periaate (engl. ”publish or perish”) viittaakin tiedekentällä vallitsevaan paineeseen julkaista säännöllisesti uusia tutkimustuloksia, mikä korostaa julkaisujen merkitystä tutkijan aseman ja uran kannalta. Tämä periaate on ongelmallinen, sillä se voi ohjata tutkijoita keskittymään julkaisemisessa määrään laadun sijaan ja valitsemaan trendikkäitä, nopeasti tuloksia tuottavia tutkimusaiheita sen sijaan, että he keskittyisivät pitkällä aikavälillä merkittäviin tutkimuskysymyksiin. CoARA-sopimuksen avulla tutkimuksesta halutaan tehdä avoimempaa, yhteistyöhön perustuvaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Lisäksi tutkimuksen tekemisessä halutaan tuoda esiin erilaiset roolit ja tuotokset ja antaa niille arvoa. (CoARA 2022, 2024b.)

Kymmenen sitoumusta

CoARA-sopimuksessa määritellään yhteensä kymmenen sitoumusta, jotka luovat pohjan arvioinnin uudistamiselle. Neljä näistä ovat ydinsitoumuksia, jotka muodostavat sopimuksen pääviestin. Ensimmäinen ydinsitoumus edellyttää tutkimuspanosten ja tutkijanuran moninaisuuden tunnustamista tutkimuksen tarpeiden ja luonteen mukaisesti. Tavoitteena on laajentaa tutkimuskäytäntöjen, -toiminnan ja urapolkujen arvostusta eri tutkimusalojen erityispiirteet huomioiden sekä edistää avoimuutta. Esimerkkeinä tutkimustoiminnan tehtävistä, joiden arvostusta halutaan lisätä, ovat muun muassa vertaisarviointi, tiedeviestintä, tohtorikoulutettavien ohjaus, ohjelmistosuunnittelu, tekniset roolit, yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja opetus. Vastaavasti tutkimustuotoksiksi tulee tieteellisten julkaisujen ohella lukea muun muassa ohjelmistot, mallit, menetelmät, teoriat, algoritmit, näyttelyt ja strategiat. Tutkijoiden tulee siis voida profiloitua eri rooleihin ja nauttia niissä yhtäläistä arvostusta. (CoARA 2022.)

Toinen ydinsitoumus keskittyy laadulliseen arviointiin, jossa korostetaan vertaisarviointia ja määrällisten indikaattoreiden vastuullista käyttöä. Määrällisten indikaattoreiden käyttö voi olla perusteltua asiayhteydestä riippuen. Laadullinen arviointi on erityisen tärkeää henkilöstön rekrytointi- ja ylentämispäätöksissä, palkitsemisessa sekä rahoitettavan tutkimuksen valinnassa. Arviointiprosesseissa tulee lisäksi huomioida muun muassa avoimuus, puolueettomuus, luottamuksellisuus, sukupuolinäkökulma, tasa-arvo ja monimuotoisuus. (CoARA 2022.)

Kolmas ydinsitoumus edellyttää h-indeksin ja Journal Impact Factorin (JIF) kaltaisten lehti- ja julkaisupohjaisten mittareiden käytön lopettamista ainoina tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden arviointikriteereinä (CoARA 2022). Vaikka määrällistä tieteellisiin julkaisuihin perustuvaa arviointia tarvitaan yhä, se on oltava läpinäkyvämpää ja vastuullisempaa. Tutkimusjulkaisut tulevat säilyttämään tärkeän roolinsa tutkimustulosten viestimisessä tiedeyhteisölle. (Olsbo & Ylönen 2023.)

Neljänneksi tutkimuksen arvioinnissa tulisi välttää tutkimusorganisaatioiden ranking-listojen käyttöä, sillä kaupallisiin kriteereihin perustuvia kansainvälisiä ranking-listoja ei pidetä oikeudenmukaisina tai vastuullisina. Tämän vuoksi organisaatiotason luokituksia ei tulisi käyttää tutkimuksen ja tutkijoiden arvioinnissa, eikä ranking-sijoituksia tulisi hyödyntää organisaation markkinoinnissa. (CoARA 2022.)

CoARA-sopimuksessa on lisäksi kuusi tukisitoumusta, jotka kytkeytyvät ydinsitoumusten toteuttamiseen: Sopimuksen täytäntöönpano edellyttää resursseja muun muassa prosessien kehittämiseen ja henkilöstön kouluttamiseen. Organisaatioiden, tutkimuksen ja tutkijoiden arviointimenetelmiä tulee kehittää yhteistyössä eri tahojen, eri tieteenalojen ja uran eri vaiheissa olevien tutkijoiden kanssa, jotta laatua edistävien tutkimustoimien ja -käytäntöjen moninaisuus pystytään tunnistamaan paremmin. Tietoisuutta CoARA-kehittämistyön aiheuttamista muutoksista tutkimukseen ja tutkijanarviointiin tulee lisätä viestinnällä, ja sopimukseen sitoutuneilta organisaatioilta edellytetään yhteistyötä ja tiedonjakoa keskinäisen oppimisen mahdollistamiseksi. Sopimuksen täytäntöönpanossa edistymisestä tulee tiedottaa, ja CoARA:n tuomien muutoksien vaikutuksia tulee seurata ja arvioida. (CoARA 2022.)

CoARA suomalaisessa kontekstissa

Suomi on ollut edelläkävijä vastuullisen tutkijanarvioinnin edistämisessä jo ennen CoARA-sopimusta. Tieteellisten seurain valtuuskunta (2020, 2024) koordinoi kansallista yhteistyötä ja on julkaissut suosituksensa tutkijanarvioinnin hyvistä käytännöistä vuonna 2020. CoARA-sopimus verifioi kansallisten suositusten käyttöönoton ja asetti sille aikataulun. Kansallinen yhteistyö on tiivistynyt entisestään CoARA:n kansallisen osaston perustamisen myötä alkuvuodesta 2024. Kansalliset osastot (national chapters) tukevat sitoumuksen allekirjoittaneita tahoja sopimuksen täytäntöönpanossa tarjoten samalla väyliä kansainväliseen keskusteluun ja tiedonjakoon. Tutkimusorganisaatioiden yhteistyö nähdään arvokkaana arviointikäytäntöjen kehittämiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi vastuullisen arvioinnin merkityksestä. (CoARA 2024c; Vastuullinen tiede 2024.)

CoARA ammattikorkeakouluissa

CoARA-sopimuksen tarve juontuu akateemiseen tutkimusperinteeseen liittyvistä haasteista, joissa julkaisutoimintaa käytetään mittarina tutkimuksen laadulle ja vaikuttavuudelle. Tämän vuoksi CoARA-sopimuksen sisältö näyttäytyykin erilaisena tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) harjoittaville ammattikorkeakouluille, joilla on Suomessa lakisääteinen, keskeinen rooli aluekehityksessä. CoARA-sopimus painottaa tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, avoimuutta ja yhteistyötä, jotka ovat TKI-toiminnan kulmakiviä ammattikorkeakouluissa. TKI-toiminta keskittyy soveltavaan tutkimukseen, jossa keskeistä on tieteellisen tiedon edistäminen sekä tulosten hyväksyttävyys ja käytännön sovellettavuus. (Centria 2024.) CoARA-kehittämistyö tarjoaa täten oivan tilaisuuden korostaa soveltavan tutkimuksen profiilia tiedeyhteisöissä. Sopimus asettaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tutkimuksen arvioinnin keskiöön, mikä on entistä merkityksellisempää myös tutkimusrahoittajien näkökulmasta. (Roininen, Krappe & Timonen 2023; Roman, Ylimaunu & Ueleben 2023.)

CoARA-sopimuksen täytäntöönpano haastaa ammattikorkeakouluja kehittämään laadullista tutkijanarviointia keskittyen erityisesti sopimuksen kahteen ensimmäiseen ydinsitoumukseen. Tässä kehittämistyössä keskeisiä teemoja ovat tutkijan urapolut ja laadullinen vertaisarviointi. (Roininen ym. 2023.) Tutkijan urapolut ovat ammattikorkeakouluissa suhteellisen tuore asia verrattuna yliopistojen vakiintuneisiin urapolkuihin (Timonen, Drake & Turkulainen 2023). Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta on voimakkaassa kasvussa (Maxenius 2023; Valtioneuvosto 2024), mikä tekee urapolkujen kehittämisestä lisäksi erityisen ajankohtaista. Urapolkujen selkeyttäminen lisää soveltavaan tutkimukseen keskittyvän tutkijanuran houkuttelevuutta ja täten ammattikorkeakoulujen vetovoimaa työnantajina. (Timonen ym. 2023.) Laadullinen vertaisarviointi on CoARA:n edellyttämä uusi arviointitapa, jossa ammattikorkeakouluverkostolla olisi mahdollisuus hyötyä toisistaan (Roininen ym. 2023).

Centrian CoARA-toimintasuunnitelma ja sen yhteys uuteen strategiaan

Centrian CoARA-toimintasuunnitelmaa (Centria 2024a) on työstetty alkuvuodesta 2024 lähtien, ja valmis suunnitelma julkaistiin Zenodo-alustalla kesäkuussa. Toimintasuunnitelman laatiminen on edennyt samanaikaisesti Centrian (2024b) strategian päivittämisprosessin kanssa. CoARA-sopimuksen kaksi ensimmäistä ydinsitoumusta, jotka edellyttävät ammattikorkeakoulujen näkökulmasta eniten kehittämistyötä, onkin sovitettu tiiviisti yhteen uuden strategian kanssa.

Sopimuksen ensimmäinen ydinsitoumus, joka keskittyy tutkimuspanosten ja tutkijanuran moninaisuuden tunnustamiseen tutkimuksen tarpeiden ja luonteen mukaisesti, linkittyy Centrian strategisen tavoitteeseen osaamisen johtamisen kehittämisessä. Tämän strategisen tavoitteen keskiössä on asiantuntijoiden kasvun tukeminen ja mielekkään työn edistäminen. (Centria 2024a, 2024b.) Tarkoituksena on luoda osaamisen kehittämisen viitekehys, jonka avulla parannetaan järjestelmällisesti koko henkilöstön, ei pelkästään TKI-henkilöstön, osaamistasoa tarjoamalla mahdollisuuksia taitojen kehittämiseen kaikissa tehtävissä. Viitekehyksen käyttöönoton myötä Centrian henkilöstö tunnistaa paremmin erilaiset kehittymis- ja uramahdollisuudet. Osaamisen viitekehys tullaan ottamaan osaksi vuotuisia kehityskeskusteluja, ja sitä tullaan hyödyntämään tutkimusryhmien ja TKI-tiimien arvioinnissa.

CoARA-sopimuksen toiseen, laadulliseen arviointiin keskittyvään ydinsitoumukseen liittyen Centrian tavoitteena on kehittää vertaisarviointia yhdessä strategisten kumppaneidensa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa (Centria 2024a). Centria (2024b) on uudessa strategiassaan asettanut tavoitteeksi etsiä korkeakouluyhteistyöstä uusia avauksia ja tehostaa sen avulla toimintaansa, mukaan lukien CoARA-sopimuksen puitteissa tapahtuva laadullisen arvioinnin kehittäminen.

Centria on CoARA:n Suomen kansallisen osaston jäsen. Osallistumme tiedon jakamiseen ja edistämme keskinäistä oppimista sekä kansallisessa CoARA-osastossa että ammattikorkeakoulujen verkostossa. CoARA-kehittämistyön tulokset tulevat näkymään viestinnässämme tulevina vuosina, ja sen edistymisestä tiedotetaan Centrian verkkosivuilla, Centraali-intranetissä ja sisäisissä tapahtumissa. Aloitamme myös tarkemman seurannan avoimesti jaettujen tietoaineistojen määrästä ja tarjoamme Centrian tietoja mahdollisuuksien mukaan CoARA-vaikutusten seurantaan ja arviointiin. Kaiken kaikkiaan CoARA-sopimusta pidetään Centriassa tervetulleena välineenä tutkimustyön ja TKI-toiminnan kehittämiseen.

Artikkelin kuvituskuva: Johanna Jansson DALL-E 3, 26.6.2024.

Lähteet

Centria. 2024a. CoARA Action Plan 2024-2027 Centria University of Applied Sciences (Version v1). Zenodo. Saatavissa: https://doi.org/10.5281/zenodo.11487836. Viitattu 27.6.2024.

Centria. 2024b. Strategia 2025–2028. Saatavissa: https://net.centria.fi/wp-content/uploads/2024/04/Centrian-strategia-2025-2028-web.pdf. Viitattu 27.6.2024.

Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). 2022, 20. heinäkuuta. Agreement on Reforming Research Assessment. Saatavissa: https://coara.eu/app/uploads/2022/09/2022_07_19_rra_agreement_final.pdf. Viitattu 26.6.2024.

Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). 2024a. Action planning and timeframe. Saatavissa: https://coara.eu/agreement/action-plan/. Viitattu 26.6.2024

Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). 2024b. Coalition for Advancing Research Assessment. Saatavissa: https://coara.eu. Viitattu 26.6.2024.

Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). 2024c. CoARA National Chapter: Finland. Saatavissa: https://coara.eu/coalition/national-chapters/coara-national-chapter-finland/. Viitattu 26.6.2024.

Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). 2024d. Signatories. Saatavissa: https://coara.eu/agreement/signatories/page/2/?category%5B0%5D=finland. Viitattu 27.6.2024.

Maxenius, S. 2023, 31. tammikuuta. Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan nykytila ja tulevaisuus. Saatavissa: https://tki.fi/ammattikorkeakoulujen-tutkimus-kehittamis-ja-innovaatiotoiminnan-nykytila-ja-tulevaisuus/. Viitattu 27.6.2024.

Olsbo, P. &Ylönen, I. 2023, 12. tammikuuta. Vastuullisempaa tutkijan arvioinnin mallia etsimässä. OSC Blogi. Jyväskylän yliopisto. Saatavissa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/88303. Viitattu 27.6.2024.

Roininen, M., Krappe, J. & Timonen, H. 2023. Tutkimuksen arvioinnin uudistaminen ammattikorkeakouluissa. AMK-Lehti 4/2023. Saatavissa: https://uasjournal.fi/4-2023/tutkimuksen-arvioinnin-uudistaminen-ammattikorkeakouluissa/ Viitattu 26.6.2024.

Roman, M., Ylimaunu J., & Ueleben, T. 2023. The state-of-art in CoARA and the implications on UAS. UAS Journal 4/2023. Saatavissa: https://uasjournal.fi/4-2023/the-state-of-the-art-in-coara-and-the-implications-on-uas/. Viitattu 26.6.2024.

Tieteellisten seurain valtuuskunta. 2020. Tutkijanarvioinnin hyvät käytännöt. Vastuullisen tutkijanarvioinnin kansallinen suositus. Vastuullisen tieteen julkaisusarja 5:2020. Saatavissa: https://doi.org/10.23847/isbn.9789525995268. Viitattu 26.6.2024.

Tieteellisten seurain valtuuskunta. 2024. Vastuullinen tutkijanarviointi. Saatavissa: https://vastuullinentiede.fi/fi/vastuullinen-tiede/vastuullinen-tutkijanarviointi. Viitattu 26.6.2024.

Timonen H., Drake, M., & Turkulainen, V. 2023. Ammattikorkeakoulujen tutkijanurien houkuttelevuus. AMK-Lehti 4/2023. Saatavissa: https://uasjournal.fi/4-2023/ammattikorkeakoulujen-tutkijanurien-houkuttelevuus/. Viitattu 26.6.2024.

Valtioneuvosto. 2024, 20. kesäkuuta. Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut kaudelle 2025–2028 läpikäyty – TKI-erillisrahoitusta myönnetään 10 miljoonaa euroa. Tiedote. Saatavissa: https://valtioneuvosto.fi/-//1410845/ammattikorkeakoulujen-sopimusneuvottelut-kaudelle-2025-2028-lapikayty-tki-erillisrahoitusta-myonnetaan-10-miljoonaa-euroa. Viitattu 27.6.2024.

Vastuullinen tiede. 2024. CoARA:n kansalliset osastot keskustelivat tutkimuksen arvioinnin uudistamisesta konferenssissa Portossa. Saatavissa: https://vastuullinentiede.fi/fi/ajankohtaista/coaran-kansalliset-osastot-keskustelivat-tutkimuksen-arvioinnin-uudistamisesta. Viitattu 26.6.2024.

Johanna Jansson
TKI-päällikkö
Centria-ammattikorkeakoulu
P. 040 480 7570

Facebooktwitterlinkedinmail