Hanna Lahnalampi
Edessäsi on tyhjä Word-dokumentti ja olet kirjoittamassa työhakemusta unelmiesi työhön. Tiedät, että työhakemuksessa tulisi kuvata esimerkkien kautta ominaisuuksiasi ja vahvuuksiasi. Olet kuullut, että esimerkkien tarkoitus on avata osaamistasi, siten että työnantaja saa käsityksen, millainen työntekijä olet. Mutta miten tällainen hakemus kirjoitetaan, ja mistä tietää mitkä ominaisuudet ovat työnantajalle tärkeitä?
Työhakemus on kuin myyntikirje työnantajalle. Työnhakija myy omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan yritykselle. On kuitenkin hirmuisen vaikea myydä omaa osaamistaan, jos ei itse ole tunnistanut missä on hyvä, mitä osaamista yritys saa tai jos ei osaa kehua itseään. Se, että osaa kuvata omaa osaamista esimerkkien kautta laajemmassa kontekstissa vaatii itsetutkiskelua. On helppoa sanoa olevansa päämäärätietoinen, mutta jos voit kertoa esimerkin haastavasta tilanteesta ja miten olet siitä selvinnyt, saa työnantaja ihan uuden näkökulman juuri sinun periksi antamattomaan luonteeseen. Pohdi, miten sinun hakemuksesi jää mieleen kymmenien, jopa satojen muiden joukosta.
Osaamisen tunnistamisen tueksi voi käyttää monia erilaisia työkaluja. Hyvätkään työkalut eivät kuitenkaan auta, ellei työnhakija itse ole valmis pohtimaan ja tunnistamaan osaamistaan. Yksi hyvä ratkaisu on käyttää Mindmap-tekniikkaa, jossa oma osaaminen voidaan jakaa eri kategorioihin, kuten oma alan tietotaito, kokemus, asenne, persoona ja mikä minua innostaa. Näiden osasten kautta muodostuu yhtenäinen kuva hakijasta persoonana ja ammatillisena osaajana. Jos yksi osa-alue jää heikommaksi, näet nopeasti minkä kautta voit tätä kompensoida. Mindmap kannattaa rakentaa esimerkkien kautta, joita voi käyttää niin työhakemuksessa kuin työhaastattelutilanteessakin. Voit myös käyttää apuna SWOT-analyysia ja pohtia osaamistasi sen pohjalta.
Oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on tunnistaa oman persoonan vahvuudet, asenne ja omat vuorovaikutustaidot. Oikealla asenteella pääset hyvin pitkälle ja se voi kompensoida sitä, mikäli sinulta puuttuu tehtävässä vaadittua ammatillista osaamista. Työnantajalle on tärkeää millaisen henkilön hän saa tiimiinsä. Yhtä tärkeää kuin esimerkiksi IT-taidot on työntekijän luonne ja halu oppia ja kasvaa. Sosiaalinen ja positiivinen ovat tuttuja, kliseisiäkin, sanoja työhakemuksessa, mutta toisaalta, haluaako yritys tiimiinsä henkilön, jonka kanssa on vaikea tulla toimeen? Jos päästään työhaastatteluun, on hakijalla jo käsissään iso mahdollisuus osoittaa luonteenpiirteensä, ei ainoastaan sanoin vaan myös aidosti toiminnallaan. Elinikäinen oppiminen ja uudet työkalut ovat työssä arkipäivää. Työkalujen haltuun ottaminen tulee harjoituksen myötä tutuksi, mutta miten osoitat työnantajalle, että sinusta on kyseiseen työhön?
Omille opiskelijoilleni puhun paljon sanoittamisen tärkeydestä. Työnantaja ei tiedä kuinka hyvä olet, jos et sitä itse kerro. Toisaalta työhakemuksen on oltava myyvä ja kuvastettava juuri kyseistä henkilöä. Me opiskelijoiden opettajat voimme auttaa heitä opintojen aikana työnhakutaitojen, osaamisen sanoittamisen ja vahvuuksien esiin nostamisessa. Me voimme tukea heitä kuvaamaan konkreettisin esimerkein ammatillista osaamista ja auttaa heitä löytämään niitä vahvuuksia, joita he eivät ole vielä itsekkään löytäneet.
Hanna Lahnalampi
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 149 6199