Työvaatteille uutta mukavuutta, toimivuutta ja turvallisuutta

Leena Simonen
Kristina Tyynelä

Teollisuusalueella on oltava turvallinen olo ja työvaatteissa on viihdyttävä – sijainnista, olosuhteista ja vuodenajoista riippumatta. Kolmen vuoden ajan Centria on osallistunut Baltic Sea Regionin rahoittamaan Smart and Safe Workwear -hankkeeseen, jossa on kehitetty työvaatteiden mitoitusta ja uusia, teknisiä ratkaisuja yhdessä virolaisten, latvialaisten, liettualaisten ja puolalaisten korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Laajan testauksen ja huippuluokan suunnittelutyön ansiosta työvaatteisiin on tehty useita parannettuja ominaisuuksia, jotka lisäävät mukavuutta, toimivuutta ja turvallisuutta. Tämä tarjoaa uusia tilaisuuksia työvaatteita valmistaville yrityksille, lisää mahdollisuuksia tarjota parempaa palvelua nykyisille asiakkaille ja helpottaa pääsyä uusille markkinoille.

Tehtaan henkilökunnan mukaan vaatteen istuvuuden ja koon lisäksi oli tarpeen kehittää käytössä olevien työvaatteiden toiminnallisuutta. Malliin tehtiin muutoksia työntekijöiden toivomusten mukaan. Suoraa takin mallia muotoiltiin kevyesti vyötärön kohdalta ja hihoja kavennettiin. Hihoihin lisättiin kyynärpään kohdalle sauma, joka antaa hihalle muotoa. Vastaava sauma tehtiin housuissa polven korkeudelle. Taskuja suurennettiin mahdollisuuksien mukaan ja läppien määrää vähennettiin. Taskunläppien kiinnitys vaihdettiin painonapista tarraksi. Naisten housujen vyötärö on korkeampi ja kapeampi kuin lantiolta vastaavan kokoisissa miesten housuissa. Housujen vyötäröltä poistettiin kuminauha ja sen tilalle lisättiin säädettävä vyö, jossa on muovinen pikalukko. Kaikkiin housunlahkeisiin ommeltiin kaksinkertainen päärme, josta voi päästää 4 cm lisää pituutta. Ommeltavat heijastinnauhat korvattiin kuumuutta ja kemiallisia roiskeita kestäväksi, lämmöllä kiinnitettäväksi nauhaksi.

Seuraava vaihe oli sovitustestaus, jolla varmistettiin, että kaikki työvaateiden mallin ja mitoituksen muutokset toimivat ja vaatteet täyttävät työntekijöiden toiveet mukavuudesta, toimivuudesta ja turvallisuudesta. Housuista ja takeista valmistettiin sovitussarjat. Sovittamalla arvioitiin vaatteiden toimivuutta niin työliikkeiden kuin yksityiskohtien, mm. kiinnitysten toimivuuden näkökulmasta. Testiin osallistuneet, niin miehet kuin naisetkin, antoivat vaatteiden istuvuudesta ja toimivuudesta myönteistä palautetta.

Kaikki edellä mainitut huomioon otettuina valmistettiin lopputuloksena malliasu, joka on kiertänyt näytteillä Baltian maiden messuilla ja saanut hyvää palautetta. Asu on valmistettu kemianteollisuuden sähkömiehen tarpeita vastaavaksi. Materiaali on polyesterillä vahvistettua, palosuojattua ja antistaattista kangasta. Se soveltuu myös kohteisiin, joissa vaaditaan suojaa liuottimien ja syttyvien kaasujen aiheuttamaa vaaraa vastaan. Materiaali suojaa myös kuumuudelta ja tulelta. Lisäksi vaatteessa on heijastavaa ja fluoresoivaa pinta-alaa niin paljon, se täyttää erittäin näkyvän suojavaatetuksen kriteerit.  Taulukossa 1 on standardit, joiden kriteerit valittu materiaali täyttää.

Taulukko 1. Valitun työvaatemateriaalin täyttämät standardit.

Kaikki tämä on voitu toteuttaa EU:n Interreg-BSR ohjelman avustuksella toteuttavan SWW – Smart and Safe Work Wear- hankeen ansiosta. Lisätietoja SWW-projektin verkkosivulla osoitteessa  www.centria.fi/sww

Leena Simonen
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 547 3033

Kristina Tyynelä
TKI-kehittäjä
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 162 8421

Facebooktwitterlinkedinmail