Avoimet ovet yhteistyöhön

Heidi Hintsala
Kati Hyvönen
Anu Kamau

Ihmisiä aurinkoisesa luonnossa, osa istuu nuotiopaikalla, osa seisoo laavun lähellä, taustalla metsää. Keski-Pohjanmaan liiton logo.

Keski-Pohjanmaan liiton AKKE-rahoittama Koht’inno-hanke kokosi yhteen alueen toimijoita, tarjosi mahdollisuuden tutustua alueen yrityksiin ja vahvisti verkostoja.

Keski-Pohjanmaalla Centria HealthLabin koordinoimalla hyvinvointi- ja terveysteknologiaverkostolla on muodostunut tavaksi kokoontua kerran – pari vuodessa Centrialle yhteisen ideoinnin pariin (Tihinen 2023, Kamau & Mäkitalo 2024). Säännölliset tapaamiset tukevat verkoston toimivuutta ja keskinäistä tiedonjakoa, kykyä asettaa yhteisiä tavoitteita, sopia yhteisistä toimintatavoista, rooleista ja vastuusta (Tihinen 2023, Reypens, Lieves & Blazevic 2021). Verkosto laati vuonna 2023 Keski-Pohjanmaan hyvinvointi- ja terveysteknologian TKI-toiminnan kehityssuunnitelman, jossa keskeisiksi toimenpiteiksi määriteltiin ”Benchmarkkaus oman maakunnan sisällä” ja ”Tapahtumien järjestäminen koko maakunnan alueella” (Kamau & Mäkitalo 2024). Esille nousi myös toimijoiden keskinäinen kiinnostus vierailla toistensa organisaatioissa ja tutustua toistensa toimintaan paremmin.

KOHT’INNO-hanke koppasi toiveista kiinni ja järjesti verkostotoimijoiden kanssa yhteistyössä vuoden 2024 aikana kolme eri teemaista tapahtumaa Keski-Pohjanmaalla. Tavoitteena oli tutustua isännöivän tahon toimintaan, jakaa tietoa tapaamisen teemaan liittyen ja jättää reilusti tilaa keskustelulle sekä vapaamuotoiselle yhdessäololle. Ovet avattiin Kannuksessa ja Kokkolassa Osuuskunta Hoivakunnaksen, Huld Oy:n ja Kosti ry:n toimesta. Tapahtumat toteutettiin yhteistyössä isännöivän tahon eli Centrian, sekä alueen elinkeino- ja kehitysyhtiöiden kanssa.

Tapahtumasarja aloitettiin loppukeväästä Kannuksessa Osuuskunta Hoivakunnaksen, YritysKannuksen ja Centrian järjestämänä. Kannuksessa maanlaajuiselle asiakaskunnalle kuntoutus- ja asumispalveluita tarjoava teknologiaorientoitunut Hoivakunnas avasi ensimmäisenä ovensa vieraille. Hoivakunnaksen toimitusjohtaja Johanna Rautakoski perehdytti vieraat yrityksen tarjoamiin monipuolisiin palveluihin sekä johdatti terveysteknologian hyödyntämisen äärelle. Tapahtumassa päästiin tutustumaan uuteen hyvinvointi- ja terveysteknologiaan laitteita ja sovelluksia kokeillen. Tutustuttavana oli myös kokkolalaisten yrittäjien kehittämät uudet sovellukset kuulemisen ja vuorovaikutuksen tueksi. Viittoen Oy:n yrittäjä Piia Nuolioja kertoi tekoälyyn perustuvasta sovelluksesta kuulemisen avuksi sekä TKI-yhteistyöstä sen kehittämisessä. Kommunikaatio Ilo Oy:n yrittäjä Henna Sillanpää jakoi vastaavasti kokemuksiaan vuorovaikutuksen tueksi kehitetystä asiakaslähtöisestä sovelluksesta sekä sen yhteisestä kehityspolusta. Kumpikin yrittäjä kannusti tarttumaan rohkeasti TKI-yhteistyön mahdollisuuksiin.  Tapahtumassa kuultiinkin esimerkkejä Centrian toiminnasta sekä hyvinvointi- ja terveysteknologiaan että Green Careen liittyvissä hankkeissa. YritysKannus toi tapahtumaan paitsi yritysyhteistyön asiantuntijuutta myös loistavan vapaamuotoisen ohjelmaosuuden. Tiedonjaon ja aktiivisen keskustelun jälkeen suunnattiin yhdessä läskipyörillä ja kävellen jatkamaan ideointia aurinkoiseen metsämaisemaan nokipannukahvien sekä makeiden pizzojen äärelle. Päivän lopputulemana päätettiin järjestää tapahtuma uudelleen ja syventää yhteistyötä.

Seuraava tapahtuma ideointiinkin vauhdikkaasti eteenpäin ohjausryhmän kokouksessa. Oli ilahduttavaa tehdä yhteistyötä näin toimeliaan ohjausryhmän kanssa: jo hallinnollisen kokouksen aikana varattiin tilat ja ideoitiin puheenvuorot. Tässä alkusyksyn tilaisuudessa kohdattiin laajoja ohjelmisto- ja tuotekehityspalveluita tarjoavan yritys Huld Oy:n luona Kokkolassa. Isännöivä yritys, KOSEK, Kaustisen Seutukunta, YritysKannus ja Centria yhdessä järjestivät monipuolisen tuotekehitysseminaarin yrityksille ja yrittäjyyttä suunnitteleville Kokkolassa. Seminaarissa kuultiin monesta näkökulmasta mahdollisuuksia ja huomioitavaa tuotekehityksen eri vaiheiden tueksi. Huld Oy:n Tuomas Kallio kertoi yrityksen laajasta B2B-palvelutarjonnasta tuotekehitykseen, mukaan lukien lääkinnällisten laitteiden sääntelyn mukainen laite- ja sovellussuunnittelu. Centrian Heikki Kaakinen avasi Centrian TKI-tarjonnan koko organisaation laajuudelta: mitä kaikkea noin 140 korkeakoulutettua TKI-työntekijää kuudesta eri tiimistä hankkeiden ja palvelutoiminnan kautta voivat yrityksille tarjota. Centrian TKI-toiminta voi auttaa alueen yrityksiä monin tavoin robotiikkapiloteista tuotteiden olosuhdetestauksiin ja palvelumuotoilusta sovelluskehitykseen sekä kaikkea siltä väliltä. Lopuksi KOSEK:in Pekka Pohjola antoi konkreettisia rahoitusvinkkejä ja kertoi elinkeino- ja kehitysyhtiöiden yrityksille suunnatuista lukuisista palveluista, joista saa apua esimerkiksi yrityksen perustamiseen, liikeidean kehittämiseen, yhteistyöverkoston luomiseen, asiakashankintaan, markkinointiin ja myyntiin.

Kolmannen tapahtuman tavoitteena oli koota paikalliset potilasyhdistykset yhteen, tutustumaan sote-teknologiaan, pohtimaan yhteisen kehittämisen merkitystä sekä tietysti tapaamaan toisiaan ja tunnistamaan yhteisiä toiveita. Yhdistysten teknologiatreffit järjestettiin verkostojärjestö Kosti ry:n luona Kokkolassa. Treffeillä keskusteltiin uuden teknologian hyödyistä sekä haasteista tunnistaa asiakkaan toiveet, tarpeet ja valmius ottaa vastaan uutta teknologiaa. Tapahtuma herätti paljon kysymyksiä, ideoita ja toiveita. Muutamia konkreettisia yhteistyöavauksiakin ehdittiin sopia.

Kun tapahtumia järjestetään yhteistyössä ja vaihdellen eri yhteistyökumppanien tiloissa, tarjoaa se loistavan mahdollisuuden päästä tutustumaan uusiin yrityksiin ja niiden toimintaan. Näin emme myöskään järjestä päällekkäisiä tapahtumia, vaan pystymme yhdistämään voimat ja tarjoamaan sisällöltään toisiemme osaamista tukevaa ohjelmaa. Tapahtumien suunnittelussa oli mukana myös kohderyhmän edustajia. Tällä pystyimme varmistamaan, että tarjoamme ruohonjuuritasolle kaivattua tietoa oikeista näkökulmista.

Tapahtumissa oli yhteensä 56 osallistujaa. Palautteeseen vastanneista suurin osa koki saaneensa tapahtumista uusia kontakteja, ajatuksia ja näkökulmia. Todennäköisyys suositella Centria HealthLab -tapahtumaa kollegalle tai kaverille oli 9/10. Kiertäville avoimille oville toivottiin jatkoa, samoin toiveita nousi myös tuotekehitystyöpajoista sekä yhteistyöideoinnin jatkamisesta. Järjestettyjä valmiita vierailuja ja niiden kautta verkostoitumista arvostettiin.

Näihin hyviin kokemuksiin pohjautuen Centria HealthLab ottaa tällaisten avointen ovien tapahtumien järjestämisen vakituiseksi käytännöksi myös hankkeen päätyttyä. Yhteisiä tapaamisia tarvitaan, koska aina kohdatessa syntyy uusia ajatuksia ja ideoita. Vielä löytyy Keski-Pohjanmaalta paljon mielenkiintoisia yrityksiä ja organisaatioita, joissa ei ole päästy käymään. Lämpimät kiitokset kaikille tapahtumiin ja muuten hankkeen toimintaan osallistuneille.

Ihmisiä seisoo sisätiloissa piirissä käsi kädessä.
Yhdistysten teknologiatreffeillä kokeiltiin sanatonta vuorovaikutusta Sointu-laitteen avulla

Lähteet

Kamau, A. & Mäkitalo, T. 2024. Comeasti kohti tulevaa. Centria Bulletin. Saatavissa: https://centriabulletin.fi/comeasti-kohti-tulevaa/. Viitattu 26.11.2024.

Reypens, C., Lieves, A. & Blazevic, V. 2021. Hybrid Orchestration in Multi-stakeholder Innovation Networks: Practices of mobilizing multiple, diverse stakeholders across organizational boundaries. Organization Studies, 42 (1), 61–83. Saatavissa: https://doi.org/10.1177/0170840619868268. Viitattu 26.11.2024.

Tihinen, M. (toim.). 2023. Tieto- ja muutosjohtaminen työelämän kehittämisen välineenä: artikkelikokoelma YAMK-opinnäytetöiden tuloksista 2022. Rovaniemi: Lapin ammattikorkeakoulu. Pohjoisen tekijät – Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja 1:2023. Saatavissa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-463-5. Viitattu 26.11.2024

Heidi Hintsala
TKI-koordinaattori
Centria-ammattikorkeakoulu

Kati Hyvönen
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu

Anu Kamau
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu

Facebooktwitterlinkedinmail