Leena Toivanen
Digitalisaatio on asia, josta jokainen on varmasti kuullut niin uutisissa, työpaikalla kuin kotisohvallakin. Laitteet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, ja niistä on tullut älykkäitä avustajia päivän toimiin. Harva käyttää enää puhelinta vain soittamiseen, kun sovellukset tarjoavat digitaalisen ratkaisun kaikkeen; viestit ja kalenterikutsut pitävät ajan tasalla, omaa kuntoaan voi seurata fitness-sovelluksilla ja tylsä hetki pelastuu Facebook-pelisessiolla. Digitalisaatio tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin. Teollisuusmaailmassa digitalisaatiolla on oma tärkeä roolinsa tuottavuuden, turvallisuuden ja tehokkuuden kehityksessä.
Digitalisaatioon liittyy olennaisena osana Internet of Things (IoT) eli esineiden internet. Nimensä mukaisesti se tarkoittaa laitteiden liittämistä internetiin. Käytännössä laite voi olla mikä vain leivänpaahtimesta autoon tai tehtaan koneeseen. Liittämällä laite verkkoon, sille luodaan ”älyä”; se alkaa keskustella toisten laitteiden kanssa, ja sille voidaan luoda toimintoja, joihin se ei ennen pystynyt. Älyä voidaan tuoda esimerkiksi valaistukseen, jolloin valot ovat aina päällä juuri siellä missä niitä tarvitaan, säästäen energiaa ja parantaen käyttömukavuutta. Tämä on tietenkin vain yksi esimerkki kaikista niistä laitteista, joihin älyä voidaan asentaa. IoT on kehityksensä kovimmassa nousussa juuri nyt, ja uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. Pian älykäs laite ei ole erikoisuus, vaan normi uusien laitteiden kehityksessä.
Teollisuusmaailmassa IoT:n merkitys on tunnettu jo pidemmän aikaa. Digitaaliset ratkaisut ja robotit ovat tuttuja monissa tehtaissa. Kun tällaisia ratkaisuja otetaan käyttöön, on kuitenkin erityisen tärkeää, että ratkaisu on luotettava, ja tuo aitoa hyötyä yrityksen toimintaan. Digitaalisten ratkaisujen tulee aina tukea ja kehittää toimintaa, ei aiheuttaa lisätöitä. Centrian tutkimustoiminta tukee yritysten digitalisaation kehitystä hankkeilla, joissa tuodaan digitaaliset innovaatiot yritystasolle. Hankkeissa kehitetään ratkaisuja, jotka oikeasti toimivat yrityksessä, ja niillä on selkeä tarkoitus. Kokkolassa Centrian digi-tiimi tutkii digitaalisaatiota ja IoT-kenttää kolmessa hankkeessa.
Digitaalinen turvallisuuden kokonaiskuva Biline-hankkeessa
Tuoreimmassa Biline-hankkeessa paneudutaan työturvallisuuden kehittämiseen teollisuusympäristössä digitaalisin keinoin. Hankkeessa luodaan turvallisuuden kokonaiskuva hyödyntämällä sensoreita ja antureita, jotka havainnoivat ympäristöään. Nämä sensorit luovat IoT-verkon, jossa sensorit, tietokoneet ja älypuhelimet keskustelevat keskenään, ja antavat ajankohtaista tietoa käyttäjälle helpossa muodossa puhelimen ruudulla. Tilannekuvan avulla esimerkiksi trukkikuski saa varoituksen, kun kävelijä liikkuu lähialueella. Työntekijän saapuessa alueelle hän saa puhelimeensa ohjeet alueella käytettävistä turvavarusteista, laitteen käyttöohjeet ja ohjeet tehtävästä työstä. Työohjeita voidaan antaa myös lisätyn todellisuuden keinoin. Tällöin työohje tulee videona työntekijän älylaseille todellisen näkymän päälle.
Työturvallisuuden kehittäminen ja ylläpito on kehittynyt paljon entisaikojen työmiesten ”lounaasta pilvenpiirtäjän huipulla”, mutta monet turvallisuustoimet hoidetaan yhä paperin ja kynän voimin. Biline-hankkeen tarkoitus on tuoda turvallisuuden ylläpidosta jatkuva tapa. Kaikki tarvittava tieto turvallisuuden takaamiseksi oikeassa paikassa oikeaan aikaan saadaan tuotua työntekijän käden ulottuville napin painalluksella.
Liiketoiminnan kehittäminen digitaalisin keinoin Xnet-hankkeessa
Xnet-hankkeessa haastetaan perinteiset toimintamallit digitaalisilla ratkaisuilla. Onnistunut digitaalinen ratkaisu parantaa kilpailukykyä ja vapauttaa työntekijät keskittymään tärkeisiin tehtäviin, kun rutiinitehtäviin ei kulu turhaan aikaa. Digi-ratkaisu tukee työntekoa ja antaa uusia tehokkaita keinoja kehittää toimintamalleja. Tutkimuksen käytännön hyöty esitellään yrityksille pilotointien muodossa.
Hankkeessa on toteutettu ratkaisuja monenlaisille yrityksille navetasta kaupungin virastoon, mikä osoittaa, että digitalisaatio sopii kaikille. Hankkeessa on kehitetty esimerkiksi asiakashallinnan sovellus, joka toimii karttapohjalla. Asiakaskäynnit kirjautuvat järjestelmän muistiin yhdellä klikkauksella. Asiakastapaamisen jälkeen palatessa työpaikalle, työtilojen olosuhteet mukautuvat automaattisesti; kun kokoustila varataan varauskalenterissa, tilan ilmastointi mukautuu automaattisesti käyttöajaksi. Kun tila ei ole käytössä ilmastointia pienennetään. Tämä säästää energiakustannuksia ja samalla varmistaa, että työtilassa on miellyttävä työskennellä.
Älli-hankkeessa tutkitaan turvallista ja langatonta tiedonsiirtoa
Älli-hankkeessa paneudutaan teollisen internetin ratkaisuihin ja älykkääseen automaatioon. Hanke vastaa raskaan teollisuuden tarpeisiin, erityisesti kunnossapidon osalta. Hankkeessa näitä teollisuuden ratkaisuja tutkitaan, testataan ja sovelletaan toimintaympäristössä, joka toimii niin sanotusti soveltavan tutkimuksen näyteikkunana. Tehdasympäristössä on käytössä laitteita, joiden toiminnan seuraaminen on haastavaa vaikeiden olosuhteiden vuoksi. Hankkeessa kehitetään langatonta sensoriverkkoa, jonka avulla saadaan tehokkaasti kerättyä tietoa laitteen toiminnasta. Käytännössä laitteeseen kiinnitetään pieni sensori, joka mittaa laitteen toimintaa, ja lähettää tiedon eteenpäin luotettavalla tavalla. Kun kunnossapitotietoa kerätään laitteista jatkuvasti, ongelmat löydetään ennalta, ja näin pidennetään laitteiden toiminta-aikaa. Turvalliseen ja luotettavaan tiedonsiirtoon etsitään hankkeessa ratkaisuja.
Digitalisaatio ja esineiden internet ovat vakiintuneita käsitteitä, jotka vaikuttavat jokaisen elämään. Kehitystä tapahtuu jatkuvasti uskomatonta vauhtia. Centrian digitalisaatio-hankkeissa tartutaan näihin uusiin innovaatioihin, ja tehdään digitalisaatiosta toimivaa todellisuutta.
Hankkeet löydät netistä:
Yksi esimerkki Biline-hankkeen käytännön sovelluksista on Jari Isohannin tähän lehteen kirjoittama Sigfox-artikkeli.
Leena Toivanen
Projektisuunnittelija
Centria tutkimus ja kehitys
leena.toivanen@centria.fi
040 701 3221