Tero Kippola
Marjut Koskela
Centria on ollut vuosien saatossa mukana useissa viranomaisille suunnatuissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, joiden tavoitteena on ollut helpottaa eri viranomaistoimijoiden arkea. Yksi näistä hankkeista on Projekti Alpha, jossa pyrittiin muodostamaan rikastettua tilannekuvaa monipuolisia datalähteitä ja teknologioita hyödyntäen.
Tilannekuvalla tarkoitetaan päätöksentekijän kokonaiskuvan ymmärrystä esimerkiksi tapahtumasta, joka sisältää useita samanaikaisia toimintoja ja tapahtumia sekä niiden yhdistämää kokonaisuutta. Tilannekuva voi esittää myös kunkin tapahtuman tai asian pidempiaikaisen muutoksen suhteessa nykyhetkeen, mikä auttaa ylläpitämään tilannetietoisuutta.
Tilannetietoisuus on laaja käsite, riippuen kontekstista. Yleisesti sillä tarkoitetaan ympäristön tapahtumien havainnointia, havaintojen ymmärtämistä ja niiden muutoksista johtuvia mahdollisia uusia tilanteita. Viranomaistoiminnassa tilannetietoisuus voi tarkoittaa esimerkiksi päättäjien ja heidän avustajiensa tarvitsemaa ymmärrystä tapahtuneista asioista, niihin vaikuttaneista olosuhteista, eri osapuolten tavoitteista ja tapahtumien mahdollisista kehitysvaihtoehdoista (Sanastokeskus ry 2024).
Tilannetietoisuutta voidaan hyödyntää viranomaistoiminnassa parantamaan ja tehostamaan päätöksentekoa. Reaaliaikainen tilannekuva mahdollistaa viranomaisille nopeamman reagoinnin ja paremman resurssien kohdentamisen eri kriisi- ja hälytystilanteissa.
Centrian koordinoimassa Business Finlandin rahoittamassa Projekti Alphassa tutkittiin ja kehitettiin viranomaisten tilannekuvaa täydentäviä datalähteitä ja ohjelmistoja yhteistyössä yritysten kanssa (Centria 2022). Yhtenä tavoitteena oli rikastaa tilannekuvaa videodatan avulla. Datalähteinä käytettiin muun muassa vesistöihin tarkoitettuja miehittämättömiä laitteita, kuten Underwater ROV (Remotely Operated Vehicle) ja USV (Unmanned Surface Vehicle), sekä niiden hyötykuormia. Underwater ROV tarkoittaa miehittämätöntä kauko-ohjattavaa dronea tai robottia, jolla voidaan suorittaa erilaisia tehtäviä veden alla (Kuva 1). Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset etsintätehtävät, valvonta- ja tarkastustyöt tai mittaukset.
USV, eli miehittämätön pinta-alus, tarkoittaa puolestaan alusta, joka toimii veden pinnalla ilman ihmisen läsnäoloa (Kuva 2). USV ja ROV täydentävät toisiaan ja toimivat tehokkaasti pinnan yläpuolella ja veden alla. Kaluston hyötykuormina voi olla esimerkiksi erilaisia kaikuluotaimia, sensoreita, mittalaitteita tai kameroita, jotka tuottavat hyödynnettävää dataa eri tarkoituksiin.
Centria Drone Labilla on kehitysympäristössään käytössä erilaisia etäohjattavia laitteita, joita hyödynnetään eri käyttötapauksissa (Centria 2024). Riippuen kaluston hyötykuormasta, niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ympäristön seurantaan, valvontatehtäviin sekä kohteisiin, joissa ihmisen olisi mahdotonta tai vaarallista liikkua.
Projekti Alphassa hyödynnetty kalusto havainnollisti, miten eri lähteistä saatua videokuvaa voidaan hyödyntää rikastamaan tilannetietoisuutta. Tutkimuksessa havaittiin, että käyttäjälle on tärkeämpää näyttää juuri oikea video oikeaan aikaan kuin esittää kaikki videot yhtäaikaisesti. Tilannekuvaa täydentävät videot voidaan tuoda esiin silloin, kun niissä on relevanttia tietoa, sillä liiallinen videoinformaatio saattaa harhauttaa huomion tärkeistä kohteista. Demonstraatiotilanteessa videoinformaatiota tuotettiin lähes reaaliaikaisesti koko ajan ja käyttäjä pystyi tilanteen ja tarpeen mukaan avaamaan uusia informaatiolähteitä näkymään.
Lähteet
Sanastokeskus ry. 2024. TEPA-termipankki. Erikoisalojen sanastojen ja sanakirjojen kokoelma – Sanastokeskus. Saatavissa: https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/tilannetietoisuus . Viitattu 14.10.2024.
Centria. 2022. Projekti Alpha. Saatavissa: https://net.centria.fi/hanke/projekti-alpha/ . Viitattu 14.10.2024.
Centria. 2024. Centria Drone Lab -kehitysympäristö. Saatavissa: https://net.centria.fi/tki/tutkimme-ja-kehitamme/digitalisaatio/drone-lab/ . Viitattu 16.10.2024.
Tero Kippola
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 044 449 3627
Marjut Koskela
TKI-koordinaattori
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 729 9937