Koulutussuunnitelma – työkalu johdonmukaiseen ja tavoitteelliseen henkilöstön kehittämiseen

Marianne Hirn

Rakennuspalikoissa kirjaimet p,l,a ja n (plan).

Osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö on yritykselle tärkeä ja se osoittautuu monesti myös kilpailueduksi. Oikein valituilla koulutuksilla varmistetaan, että henkilöstö on ammattitaitoista ja osaavaa. Tämä teksti käsittelee koulutussuunnitelman merkitystä ja sen laatimisen vaiheita.

Koulutussuunnitelman merkitys

Koulutussuunnitelma on työkalu johdonmukaiseen, suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Koska työelämä on jatkuvassa muutoksessa, niin myös henkilöstön on pysyttävä mukana kehityksessä. Tämä korostaa jatkuvan oppimisen ja kehittämisen merkitystä. Koulutussuunnitelma auttaa yritystä vastaamaan näihin haasteisiin ja varmistamaan, että henkilöstö on valmis kohtaamaan tulevaisuuden vaatimukset. Henkilöstön koulutustarpeita on hyvä suunnitella vuosittain, ja koulutussuunnitelman avulla yritys pystyy seuraamaan sekä koulutusmenoja että työntekijöiden osaamisen kehittymistä asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Mitä koulutussuunnitelman laatimiseen tarvitaan?

Koulutussuunnitelman laatiminen on helppoa, kun koulutustarpeet suunnitellaan henkilöstöryhmittäin, eikä yksittäisiä koulutuksia tarvitse tässä vaiheessa nimetä. Koulutussuunnitelman tekeminen alkaa tarvekartoituksella, jolla kartoitetaan nykyinen osaamistaso sekä tulevaisuuden tarpeet. Tarvekartoituksen voi tehdä kyselyn, haastattelun tai arviointien avulla.

Koulutussuunnitelmaan on hyvä laatia budjetti, jossa huomioidaan kaikki koulutuksiin liittyvät kulut. Näin on helppo seurata koulutusmenoja ja varmistaa, että budjetti pysyy hallinnassa.

Seuranta ja arviointi

Jotta voidaan arvioida koulutusten vaikuttavuutta asetettuihin tavoitteisiin, niin seurantaa ja arviointia voi tehdä palautekyselyn avulla. Lisäksi apuna voidaan käyttää myös vaikka seurantakeskustelua.

Jatkuva ja tavoitteellinen kehittäminen

Koulutussuunnitelma on hyvä työkalu johdonmukaiseen ja tavoitteelliseen henkilöstönkehittämiseen. Suunnitelma kannattaa pitää joustavana ja helppona päivittää, jos yrityksen tarpeet muuttuvat. Näin varmistetaan jatkuva kehittyminen sekä koulutusten ajantasaisuus. Koulutussuunnitelma soveltuu niin pienille kuin suurillekin yrityksille.

Hyvä koulutussuunnitelma motivoi

Koulutussuunnitelmaan kannattaa panostaa, koska se motivoi henkilöä osallistumaan. Suunnitelma tarjoaa mahdollisuuden osaamisen kehittämiseen, jolloin se saattaa lisätä muun muassa henkilön työtyytyväisyyttä. Kouluttautumisen avulla henkilöt ymmärtävät myös paremmin oman työnsä merkityksen yrityksen tavoitteiden kannalta. Kun henkilöt osallistuvat koulutuksiin yhdessä, se parantaa myös tiimihenkeä ja yhteisöllisyyttä. Tarkasteltaessa koulutussuunnitelmaan kirjattuja tavoitteita, voidaan toteutuneiden koulutusten ja osallistumisten kautta palkita henkilöitä heidän saavutuksistaan ja edistymisestään.

Marianne Hirn
Koulutuspäällikkö
Centria-ammattikorkeakoulu, koulutuspalvelut
puh. 044 449 2721

Facebooktwitterlinkedinmail