TalenttiTehdas valmentaa työelämään

Laura Rahikka
Kalle Myllykangas
Niina Grönqvist

Kuva: Hannu Torvikoski.

Osaaminen ja työelämä ovat voimakkaassa muutoksessa. Teknologiateollisuus ry ja Kemianteollisuus ry ovat kartoittaneet jäsenyritystensä osaamis ja osaajatarvetta eli sitä, mitkä työelämätaidot ovat tärkeitä vastavalmistuneella insinöörillä. Vahva viesti yrityksiltä oli, että substanssiosaamisen lisäksi yhtä merkittäviä työelämätaitoja ovat nk. metataidot.  Metataitoja on vaikea tehdä näkyviksi tai harjoitella perinteisillä opetusmenetelmillä, siksi loimme Centrian kemiantekniikan 1-vuosikurssin opiskelijoille TalenttiTehtaan. TalenttiTehtaan luomisprosessissa oli vahvasti mukana TAMK, jossa vastaavanlaista opetusmoduulia on harjoitettu jo vuosia Kykylaakso –nimellä.    

Metataitoja opetusarkeen  

Toimintaympäristön nopeat muutokset ja kompleksisuus lisäävät yleisten työelämävalmiuksen tärkeyttä (Teknologiateollisuuden koulutus ja osaaminen –linjaus 2018). Teknologiateollisuus ry:n esille nostamat seitsemän metataitoa ovat: valmiudet toimia monikulttuurisessa ympäristössä, asiakasnäkökulman ymmärtäminen, ICT:n tehokas käyttö, kyky nähdä mahdollisuuksia, tiimityötaidot, valmiudet jatkuvaan oppimiseen ja kokonaisuuksien hahmottamien. Monipuolisten ja haastavien tehtävien avulla näitä taitoja on itse asiassa helppoa harjoitella ja omaksua. Valmentajien (eli meidän opettajien) näkökulmasta kehitystyötä riittää taitojen osaamistavoitteiden ja arviointikriteerien konkreettisessa luomisessa osaksi substanssiosaamistavoitteita. 

Kummiyritykset ja työelämälähtöinen oppiminen  

TalenttiTehtaan kummiyritykset vuonna 2019 olivat Boliden, Freeport Cobalt, UPM ja CABB. Kummiyritykset esittelivät toimintaansa kevään alussa, ja siitä alkoi tiimien ja yritysten tiivis yhteistyö. TalenttiTehdas tuotti kummiyrityksiin liittyviä oppimistehtäviä ja myös arviointiprosessissa kummiyritykset olivat mukana. Kaikki opiskelijat saivat työharjoittelupaikat kummiyrityksistä! 

Viikkotehtävät, työpaja ja projektioppiminen  

Viikkotehtävät rytmittivät opiskelijoiden 2019 kevättä, samalla kun kummiyrityksien toimeksiannot ja teollisuusvierailut sekä ryhmien työpajatoiminta elävöittivät opiskeluarkea. Opettajatiimin viikkoarviot sekä oppimistehtävistä että metataitojen kehittymisestä yhdessä jatkuvan parantamisen periaatteen myötä loivat pohjan nousujohteiselle oppimisprosessille. Tavoite oli, että toukokuussa 2019 kummiyritykset saavat hyvin valmentautuneita ja motivoituneita opiskelijoita työharjoitteluun.   

Centria Talent Gaalassa päätettiin kevätlukukauden mittainen TalenttiTehdas-työskentely kultahippusateeseen. Kuva: Kim Sundell.

Centria Talent Gaala 

Kevät 2019 päättyi juhlatilaisuuteen, joka pidettiin LIME:n elokuvastudiossa. Tapahtuma kuvattiin ja ja sitä pystyi seuraamaan etänä. Opiskelijat esittelivät itsensä ja parhaat oppimiskokemuksensa kummiyrityksille, opetustiimille ja muille kemiantekniikan opiskelijoille. TalenttiTehdas tarjosi kuplivia onnitteluita sekä menestysprojekteille että uusille työharjoittelupaikoille. 

Laura Rahikka
Lehtori
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 808 6622

Kalle Myllykangas
Lehtori
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 044 725 0332

Niina Grönqvist
Lehtori
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 040 704 0848

Facebooktwitterlinkedinmail