Aktiivinen, ikääntyvä toimistorotta ei sammaloidu – Terveiset avokuntoutuksesta

Tiina Määttälä

Viime vuosina on tullut useammankin kerran vastaan tokaisu ”istumatyö tappaa”. Se herättää ainakin hetkeksi miettimään omia toimintatapoja. Varsinkin ikääntyvän istumatyöläisen tulisi kuitenkin tarttua härkää sarvista ja ihan oikeasti yrittää olla tappamatta itseänsä.

Tosiasia on myös se, että ikääntyvän työntekijän mielessä ”vuodet juoksevat”, joten mitäpä jos muutetaan aikakin hitaammaksi uusien terveellisten ja aktiivisten elämyksien myötä. Centria työantajana ei anna työntekijöidensä sammaloitua, vaan mahdollistaa kattavien henkilöstöetuuksien myötä henkilöstön vierimisen jatkossakin. 

Tutkimuksen mukaan istumme arkipäivisin yli 7 tuntia, ja tämän on todettu lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja altistusta useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten masennukseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja 2 tyypin diabetekseen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020). Kuntoutuksen tavoite on edistää henkilön toimintakykyä, itsenäisesti selviytymistä, osallistumismahdollisuuksia, työ- ja opiskelukykyä ja, sokerina pohjalla, työssä jaksamista. Kuntoutuminen lähtee aina omista tarpeista, tavoitteista ja aktiivisuudesta. Ammattilaisen avulla kuntoutuja ylläpitää ja edistää toiminta- ja työkykyään. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2022.) Avokuntoutus on yksi kuntoutuksen muodoista. Avokuntoutukseen ei kuulu majoitusta, eikä siten palveluntuottajan yhtäjaksoista ja ympärivuorokautista palveluvastuuta. (Kela 2021.) 

Centrian työntekijöille mahdollistettiin avokuntoutus. Työplussan päätavoitteena on omien ammattilaistensa avulla ohjata henkilöitä tunnistamaan omaan työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Työntekijää tuetaan ryhmässä ja haluttaessa myös itsenäisesti elämäntapamuutoksiin ja liikuntaan (Työplus).  

Muutamaa kuukautta ennen avokuntoutuksen alkua olimme kaikki centrialaiset saaneet eTerveyskyselyn omasta työterveydestä. Tulosten mukaan osalla oli riskitekijöitä, joiden perusteella suositeltiin osallistumista työkykyä tukevaan toimintaan. Tarjolla oli liikunnan lisäämistä, painon pudotusta, ravitsemuksen parantamista ja miesten oma elämäntaparemontti, Ukko kuntoon -ryhmä. Itse valitsin leppoisana pullukkana painonhallinnan, mutta meidän ryhmämme ei suinkaan koostunut pullukoista. Elämäntapamuutokseen suuntaava avokuntoutus sopii jokaiselle sitä tavoittelevalle. Painonhallintaan voi tarvita apua ja päivitystä ihan jokainen ja jokaisen vartalonmuoto. 

Tässä vaiheessa vuotta olemme kokoontuneet kuntoutumaan viisi kertaa. Kuntouksen finaali joulukuun ensimmäisenä päivänä useiden mielenkiintoisten uusintatestien kera lähestyy kovalla vauhdilla. On motivoivaa nähdä ja todeta, mitä ja kuinka paljon positiivista on tapahtunut vuoden aikana.  

Aloitimme kuntoutuksen helmikuussa 2022, ja ensimmäisellä kerralla meitä pohjustettiin tulevaan materiaalinipun kera. Kirjasimme ylös omia tavoitteita ja tuntemuksia. Kirjoitimme itselle myös kirjeen tulevaan, ja sen soisi jokaisen tekevän itselleen jossakin vaiheessa elämäänsä. Kirjeen sisältö voi olla esimerkiksi erokirje pahalle tavalle tai kirje omalle itsemyötätunnolle. Kurssipäivän päätteeksi, kuten kaikkien kuntoutuspäivien päätteeksi vuoden aikana, lähdimme toimintaan tai tutustumaan johonkin Kokkolan tarjoamaan aktiviteettiin (kuntosalia, uintia, luontoretkeilyä). 

Maaliskuussa olikin sitten vuorossa kävely- ja lihaskuntotestit. Inbody-mittaus puolestaan kertoi rehelliseen tapaan päivän ja hetken tilanteen. Kuntouksen aikana meitä ovat käyneet aktivoimassa asiantuntevien vetäjien (työterveyshoitaja ja työfysioterapeutti) lisäksi psykologit ja lääkäri. Lääkärin luennosta on jäänyt ainakin mieleen SE ihan oikeasti säälivä katse, kun pyysi meitä istumatyöläisiä nostamaan kätensä. 

Jotta se pylly nousee helposti ylös penkistä työpäivän aikana, tulee koko elämäntapa olla hallinnassa. Tulee tunnistaa, millaista on mielekäs elämä, ja ohjata elämää siihen suuntaan. Pitää osata ohjata omia tunteita ja ajatuksia. Ei saa olla liian kriittinen itselle. Tulee suhtautua itseensä ystävällisesti ja lämminhenkisesti (Työplus 2022). Peruspaketin ollessa kunnossa pään sisällä lähtee päivän aikana liukkaasti lentoon esimerkiksi taukojumppa, jonka Centria tarjoaa henkilöstölleen Break Pro -sovelluksen myötä. Työterveyslaitos antaa myös hyviä vinkkejä istumatyön tauotukseen: Printtaa kauempana olevaan printteriin, vie roskis pois omasta huoneesta, käy kävellen työkaverin luona, lue papereita seisten, haukkaa happea päivittäin, vaihtele tuolia, puhu puhelimeen seisten, harrasta työmatkaliikuntaa…(Työterveyslaitos 2022). 

Kuten elämäntaparemonttiin kuuluu, käytiin ravitsemusta ja ravintoarvoja läpi kattavasti suunnasta jos toisesta. Pääsääntönä ja inhimillistävänä tekijänä on kaikkien tuntema lausahdus: Tärkeintä ei ole pysyä ”ruodussa” joulun ja uudenvuoden välillä, vaan uudenvuoden ja joulun välillä. Oman pääkopan ja mielen saloihin meitä johdateltiin useammankin kerran. Omasta pääkopasta se kaikki hyvä ja paha lähtee, joten kertaaminen tämän suhteen on aina ja uudelleen paikallaan. Liikkumisen ilon ja hyödyn jokainen tietää ja tuntee, mutta siitäkin riitti mielenkiintoista luennointia ja yhdessä keskustelua. Unen tärkeys on viime vuosina noussut ihan hyvinvoinnin kärkipäähän, ja siihen kehotettiinkin puuttumaan, jos on sukset ristissä nukkumatin kanssa. 

Lähes koko kuntoutuksen läpikäyneenä voin suositella kyllä kaikille. Uuden tiedon vastaanottaminen ja vanhan päivittäminen ryhmätuen kera on rikastuttanut tätä vuotta. Lisäksi vuoden ajaksi venytetty avokuntoutus pitää sinut valppaana koko vuoden, ja hyvässä lykyssä jostain jää jo vahva muistijälki.  Ikääntynyt toimistorotta aikoo päättäväisesti viedä opit myös seuraavalle ja sitä seuraaville vuosille eikä päästä itseään sammaloitumaan. 

Lähteet 

Kela 2021. Kelan terminologinen sanasto. Etuuksiin liittyvät käsitteet. Kela. Sanastokeskus. TSK 55.  6. laitos. Saatavissa: https://sanastokeskus.fi/tiedostot/pdf/Kelan_terminologinen_sanasto_6laitos.pdf?file=pdf/Kelan_terminologinen_sanasto_6laitos.pdf  Viitattu 14.10.2022 

Sosiaali- ja terveysministeriö 2022. Kuntoutus. Verkkosivu. Saatavissa: https://stm.fi/sotepalvelut/kuntoutus  Viitattu 14.10.2022 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Istumisen haitat terveydelle. Verkkosivu. Saatavissa: https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/liikunta/istumisen-haitat-terveydelle. Viitattu 14.10.2022  

Työplus 2022. Elämäntapamuutokseen tähtäävät avokuntoutuskurssit. Verkkosivu. Saatavissa: https://tyoplus.fi/tyoterveyspalvelut/ryhmatoiminta/avokuntoutuskurssit/. Viitattu 14.10.2022 

Työterveyslaitos 2022. Näin lisäät liikuntaa arkeesi. Verkkosivu. Saatavissa: https://www.ttl.fi/teemat/tyohyvinvointi-ja-tyokyky/elintavat/nyt-laitetaan-kroppa-ja-nuppi-kuntoon/nain-lisaat-liikuntaa-arkeesi  Viitattu 14.10.2022 

Tiina Määttälä 
Taloussuunnittelija, korkeakoulupalvelut 
Centria-ammattikorkeakoulu
p. 044 725 0577 

Facebooktwitterlinkedinmail